Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Technologie gebruiken bij bewilliging Sipaliwini

‘Moderne communicatie gebruiken bij bewilliging dr- en rr-leden Sipaliwini’

09/07/2020 00:00 - Lloyd Djendje

De beëdiging van een dr-lid van Commewijne door RO-minister Edgar Diken.

De beëdiging van een dr-lid van Commewijne door RO-minister Edgar Diken.  

PARAMARIBO - Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) pleit in gesprek met de Ware Tijd voor gebruik van moderne communicatietechnologie om gekozen leden van de districts- en ressortraden van Sipaliwini te laten bewilligen. Middels fotokopie van de handtekening en met videocontact is het vraagstuk volgens haar op te lossen. “Als je smart bent, gebruik je de smartphone om overmacht op te lossen.”

Een deel van de gekozen leden kan vanwege de coronamaatregelen niet afreizen naar Paramaribo om de bewilliging te ondertekenen, omdat het binnenland grotendeels is afgesloten. Ook worden geen binnenlandse vluchten uitgevoerd. Verder waren sommige gekozenen leden in quarantaine.

Zowel Van Dijk-Silos als ex-districtscommissaris (dc) Raymond Landbrug denkt dat - omdat het om een overmachtsituatie gaat - van de wet zou mogen worden afgeweken. "We kunnen in dit geval de wet even 'opsluiten'", zegt Van Dijk-Silos.

Landbrug stelt dat het nooit de bedoeling van de wetgever kan zijn om iemand te straffen. Hij vindt dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling gezien de omstandigheden naar de gekozenen toe moet gaan om hen te informeren over hun verkiezing. Vanaf dat moment zou dan de termijn van veertien dagen om te bewilligen moeten ingaan. "Als de mensen geen mededeling hebben ontvangen mag de termijn niet ingaan."

Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat een deel van de mensen de bewilliging intussen heeft ondertekend op het commissariaat van het bestuursressort in Paramaribo. Delen van het binnenland zijn vanwege de zware regens nog moeilijk bereikbaar, terwijl toegang tot sommige gebieden vanwege Covid-19 is verboden.

"Voor plaatsen die nu bereikbaar zijn, zijn ambtenaren van de bestuursdienst ingezet, om bij de mensen langs te gaan." Malontie is in contact met het Centraal Hoofdstembureau over de ontstane situatie. Mogelijk zullen de gekozen leden binnen hun eigen bestuursressort worden beedigd op verschillende momenten.

In feite heeft het OKB geen verantwoordelijkheid meer, omdat zijn taak bij het bindend verklaren van de verkiezing is geëindigd. Van Dijk-Silos zegt dat het wel gebruikelijk is dat het instituut een mededeling ontvangt van de overheid over het proces van bewilligen tot installatie. "Maar dat is slechts een mededeling."

In sommige districten zijn de leden al geïnstalleerd en waar dat nog niet is gebeurd is het proces ingezet. De leden dienen tijdig beedigd te worden, omdat zij beschikbaar moeten zijn als even- tueel de president in de Verenigde Volksvergadering, waarvan zij deel uitmaken, moet worden gekozen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina