Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Megastore verrijst in Charlesburg

Megastore verrijst in Charlesburg

09/07/2020 22:00 - Arjen Stikvoort

Het gebouw van Soeng Ngie Megastore aan de Nieuwe Charlesburgweg wordt een geschenk aan de gemeenschap.

Het gebouw van Soeng Ngie Megastore aan de Nieuwe Charlesburgweg wordt een geschenk aan de gemeenschap. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Soeng Ngie & Co., de mega groothandel in Chinese, Thaise en Indonesische levensmiddelen, heeft een nieuw gebouw opgezet aan de Nieuwe Charlesburgweg. De eindfase van de bouw is in zicht. “Het heeft mij flink wat hoofdpijn bezorgd. Na vijf lange jaren zal in september dan eindelijk de oplevering van de ruim 5.500 vierkante meter magazijn én onze nieuwe supermarkt plaatsvinden”, zegt mede-eigenaar Robby Fung You Kee van het familiebedrijf.

De groothandel van Soeng Ngie & Co aan de Waterkant krijgt haar nieuwe onderkomen aan de Nieuwe Charlesburgweg. Met ruime parkeerplaats aan de voorkant van het gebouw en de typische voorgevel met grootse felrode ornamenten, heeft het gebouw een puur Chinese uitstraling. "Sinds 17 maart 1939 verkopen we Oosterse levensmiddelen aan de Surinaamse samenleving. Suriname is er mee opgegroeid. Die Chinese huisstijl willen we laten terugkeren in de uitstraling van het gebouw. Dit nieuwe Soeng Ngie & Co-gebouw, dat als groot- en kleinhandel dienst zal doen, is als het ware een schenking aan de Surinaamse gemeenschap", legt Fung You Kee uit.

Samen met zijn echtgenoot Estelle, broer Micle en de inmiddels overleden broers Roy en Henk en neef Miguell bracht Fung You Kee het familiebedrijf in die tachtig jaar naar een iconisch begrip in de Surinaamse samenleving. Het begon allemaal als een klein Chinees levensmiddelenwinkeltje aan de Waterkant tachtig jarig geleden. Fung You Kee woont al zijn leven lang in Suriname. Hij ging in het proces van kennisvergaring voor vijf jaar naar Hongkong en Taiwan om kennis op te doen van de Chinese taal en de Aziatische cultuur en keerde vijftig jaar geleden terug op Surinaamse bodem.

Met zijn scootmobiel rijdt Fung You Kee door zijn nog lege magazijn. Hij heeft werknemers van het bedrijf aan de Waterkant meegenomen voor een rondleiding zodat zij ook kunnen helpen meedenken over de inrichting. Kantoorruimten, een groot magazijn, een supermarkt, sanitaire voorzieningen, en rondom volop parkeergelegenheid; dat wordt de nieuwe Soeng Ngie.

De slechte economische tijd waarin Suriname verkeert, heeft het ondernemen er niet gemakkelijker op gemaakt, legt Fung You Kee uit. "We hebben te maken met een heel lage koopkracht en een zeer hoge dollarkoers. Het is heel lastig voor de mensen geworden. Ook wij ondernemers voelen het."

Of de nieuwe regering een beter ondernemersklimaat zal faciliteren, is Fung You Kee stellig. "Even na de onafhankelijkheid ging het goed. Daarna zonder de ontwikkelingsgelden was het op en aan. Vernieuwing van beleid zal tijd kosten." De wens van Fung You Kee is dat het bedrijf nog eeuwen mag bestaan.

Medewerker Jennet Yeung van de winkel aan de Waterkant werkt al acht jaar voor de familie. Ze houdt van het werk. "Het is mooi dat ze met hun magazijn uit de stad gaan. Hier in de binnenstad is weinig plek meer en bovendien weinig parkeerruimte." De laatste tijd heeft zij de klandizie zien teruglopen. "Maar het is leuk dat nog steeds heel Suriname hier binnenstapt.".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina