Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Herstel banken minstens twee jaar na downgrade

Herstelperiode bankwezen na downgrade minstens twee jaar

09/07/2020 17:04 - Ivan Cairo

Herstelperiode bankwezen na downgrade minstens twee jaar

 

PARAMARIBO - Het zal zeker twee jaar duren voordat lokale banken de negatieve effecten van de recente downgrading van Surinames kredietwaardigheid mogelijk te boven komen. Dat zegt een topfunctionaris in de financiële sector naar aanleiding van de recente downgrading van Surinames kredietwaardigheid door Fitch Ratings en Moody’s Investors Service.

Woensdag heeft Moody's de langetermijn kredietrating verlaagd van B3 naar Caa3 en de negatieve vooruitzichten gehandhaafd. De bijstelling naar Caa3 weerspiegelt een veel grotere kans dat het land afstevent op het niet kunnen betalen van zijn buitenlandse schulden. De kans op wanbetaling is volgens Moody's, veel groter dan toen in april al gedowngrade werd naar B3-negatief.

Directe aanleiding voor de afwaardering is de grotere druk op de overheidsuitgaven als gevolg van de coronacrisis en het feit dat momenteel over herschikking van schuld wordt gesproken met beleggers. Verwezen wordt naar het verzoek van de regering aan houders van de Afobakadam-obligatie om uitstel van betaling.

Voor de banken ziet het er zeer somber uit. Zij zullen minder winst maken of zelfs verliezen lijden. "De voorzieningen die de banken dienen te nemen op overheidsleningen en geld bij de CBvS worden hoger. Dit impliceert dat de winsten en solvabiliteit van de banken omlaag gaan", zegt de deskundige.

Hij voegt eraan toe dat externe accountants met argusogen kijken naar "de ver- slechterende economische situatie, want aftekenen voor financiële instellingen is een groter risico - vooral internationaal - omdat claims vanuit aandeelhouders groot kunnen zijn". Daarnaast kijken investeerders de kat uit de boom, omdat de investeringswaarde veel minder wordt. "Er is gewoon geen manier om banken hiertegen in te dekken. Banken opereren eenmaal in deze hoog risico omgeving", verzucht het directielid.

De aflossing van de hoofdsom van de obligatielening van 125 miljoen US dollar moest op 30 juli geschieden, maar Suriname was niet in staat om dat te doen. De aflossing bedraagt circa vijftien miljoen US dollar en aan rente moet nog eens ongeveer acht miljoen US dollar op tafel worden gelegd. Moody's verwacht dat schuldeisers akkoord zullen gaan met Surinames verzoek om uitstel van betaling.

De negatieve vooruitzichten weerspiegelen het serieuze risico van een uitge- breide herstructurering van Surinames schulden, waarbij de verliezen de niveaus overschrijden die consistent zij met een Caa3-rating. Een Caa3-rating gaat doorgaans gepaard met verliezen tot 35 procent.

Gezien de stijging van de schuldenlast en de beperkte financieringsmogelijkheden, verwacht Moody's dat de overheid met een uitgebreide herstructurering van de uitstaande schuld, obligatiehouders zal opzadelen met grotere verliezen. Surinames herschikkingsvoorstel gaat volgens het ratingbureau veel verder dan het eerdere verzoek voor toestemming om betalingen uit te stellen, als onderdeel van een breder economisch hervormingsprogramma.

Tegelijkertijd verlaagde Moody's ook de ratings voor langetermijn obligaties en depositoplafonds van Suriname van respectievelijk B1 naar Caa2 en van Caa1 naar Ca. Wat betreft schulden in Surinaamse dollars, zoals schatkistpapier, gaat de kredietwaardigheid van B1 naar Caa1. De kredietwaakhond voorspelt voor dit jaar een inkrimping van Surinames bruto nationaal product (bnp) met 4 procent en stelt dat het begrotingstekort zal stijgen naar 10 procent van het bnp.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina