Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Coronaboodschap komt niet aan in binnenland'

Coronaboodschap nog niet goed doorgedrongen tot binnenlandbewoners

09/07/2020 02:02 - Jason Pinas

Coronaboodschap nog niet goed doorgedrongen tot binnenlandbewoners

 

PARAMARIBO - Het oosten van Suriname vormt nog een groot gevaar voor het land als het gaat om het coronavirus. Dit blijkt uit een gisteren gehouden presentatie van epidemioloog Radjesh Orie tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie. De boodschap komt daar niet goed aan en nagegaan moet worden waar dat aan ligt.

Orie benadrukt dat voorlichting naar de gemeenschap van eminent belang is in deze periode. De mensen moet geleerd worden dat, indien ze verschijnselen hebben, ze zo snel mogelijk contact moeten opnemen met de huisarts waardoor ze geïsoleerd kunnen worden. Vooral in het binnenland moet de boodschap goed worden overgebracht omdat het naar zijn opvatting nog steeds niet goed aankomt bij die mensen. "We hebben gezien wat is gebeurd in Antonio do Brinco. Er zijn teveel mensen langs de rivier."

Hij merkt op dat de mensen in het binnenland bij besmettingen niet meteen de dokter opzoeken maar eerst een heleboel traditionele geneesmiddelen uitproberen. Pas wanneer dat niet lukt maken ze contact met de arts. Dit is in sommige gevallen fataal geworden voor de besmette persoon. "We moeten beter aan risicocommunicatie doen. Maar niet dat alleen, we moeten ook gaan kijken wat maakt dat de boodschap niet aankomt."

De medisch specialist gaf gedocumenteerd meer duidelijkheid over onder meer de verspreiding van het virus in de afgelopen periode en de risicogebieden van het land. Tot op dit moment baart het oosten de meeste zorgen omdat er nu in Frans-Guyana een explosieve stijging van het aantal Covid-19-gevallen is. "U moet rekening houden dat we in Frans-Guyana meer dan vijfduizend actieve gevallen hebben. In Saint Laurent alleen zijn er meer dan in heel Suriname. Dus de dreiging blijft."

Orie zegt dat de meeste besmettingen samengebracht kunnen worden in clusters. Het grootste deel van de geregistreerde gevallen (28 procent) is tot nu toe gerelateerd aan goudzoekers of mensen die in de goudhandel zitten. De tweede cluster met ruim 26 procent is uit Frans-Guyana geïmporteerd. Dit is volgens de epidemioloog vooral rond 25 mei tijdens de verkiezingstijd het geval geweest.

Hij noemt als derde grote cluster de plant van Rosebel Gold Mines in district Brokopondo waar tientallen werknemers positief zijn getest. De bron van deze cluster is volgens hem iemand die vanuit Frans-Guyana is gekomen. Iets meer dan 9 procent van de geregistreerde gevallen is afkomstig van woongemeenschappen in het binnenland. Zeven procent zijn kleine gezinsuitbraken, terwijl ruim 4,5 procent bedrijfsuitbraken zijn geweest. Iets meer dan een 0,5 procent van de besmettingen is afkomstig van gezondheidswerkers en 0,84 procent is tot nu toe niet geplaatst.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina