Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen wetenschappelijke basis voor overgangsbesluit'

'Geen wetenschappelijke basis voor overgangsbesluit'

08/07/2020 10:04 - Naomi Hoever

Soenderpersad Hanoeman heeft er moeite mee dat de leerstof voor de toets binnen een maand opgenomen moet worden, omdat dit kan leiden tot stress bij leerlingen.

Soenderpersad Hanoeman heeft er moeite mee dat de leerstof voor de toets binnen een maand opgenomen moet worden, omdat dit kan leiden tot stress bij leerlingen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het zou beter geweest zijn als de lijn, om leerlingen op basis van het eerste en tweede kwartaal te laten bevorderen, was doorgetrokken naar de examenklassen. Wat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur nu doet is niet democratisch, zegt onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman in gesprek met de Ware Tijd.

Hij stelt dat uitgaande van gelijkheid besloten had moeten worden dat ook diploma's op basis van het eerste en tweede kwartaal behaald kunnen worden. Overigens, Hanoeman heeft er moeite mee dat de leerstof voor toets en examen binnen een maand opgenomen moet worden, omdat dit kan leiden tot stress bij leerlingen. Deze werkwijze brengt lachende geslaagden en verdrietige leerlingen die het niet halen. "Het is niet intelligent, elegant en niet democratisch. Het ministerie is bezig met twee maten te meten."

De onderwijskundige voorspelt, met het nu genomen besluit, een zeer laag eindresultaat. "Het kan niet zo zijn dat leerlingen vier maanden thuis hebben gezeten en binnen een maand worden volgepompt." Hanoeman legt uit dat het Surinaamse onderwijs concentrisch is, wat betekent dat de leerstof van het ene leerjaar in het daarop volgende uitgebreid wordt behandeld. "De leerstof wordt opgebouwd naar het volgende niveau. Het zou geen probleem moeten zijn als er een goede planning was gemaakt met alle drie niveaus: glo, voj en vos. Hij noemt de aanpak fout en die leidt tot frustratie.

De onderwijskundige verwijst in zijn reactie naar de curve van Gauss die een verdeling maakt van drie niveaus: niet geweldig, middelmatigheid en leerlingen die het onderwijs niet nodig hebben. "Als het zo blijft dan zullen we tussen de 30 en 40 procent geslaagden hebben", voorspelt hij. Hanoeman zegt dat de beslissingen niet gebaseerd zijn op wetenschap maar op politiek en emotie. "Dit is nattevingerwerk." Hij maakt zich zorgen over de start van het nieuwe schooljaar in september en vindt dat het besluit hierover aan de nieuwe beleidsmakers overgelaten had moeten worden.

De bepaling is genomen met de achterliggende gedachte dat het onderwijsproces samen met de regio opstart. Hanoeman noemt dit ondoordacht, omdat vakantieperiodes verband houden met de klimatologische aspecten van een land."Als die het niet toelaten de vakanties samen te laten vallen met Europa of de regio, moet dat niet geforceerd worden. Ik heb nergens gehoord dat een land zich wil aanpassen aan Suriname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina