Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CCJ opent weg voor verkiezingsuitslag Guyana

CCJ opent weg voor bekendmaking verkiezingsuitslag Guyana

08/07/2020 18:02 - Ivan Cairo

CCJ-president Adrian Saunders woensdagmiddag bij het uitspreken van het vonnis van het Caribisch Gerechtshof.

CCJ-president Adrian Saunders woensdagmiddag bij het uitspreken van het vonnis van het Caribisch Gerechtshof. Foto: Screenshot CCJ  

PARAMARIBO - Het Caribische Hof van Justitie (CCJ) heeft woensdag een controversiële beslissing van het hof van beroep in Guyana over de verkiezingen in het westerbuurland verworpen. De Guyanese rechtbank had in zijn beslissing over de op 2 maart uitgebrachte stemmen onterecht het woord ‘geldige’ toegevoegd bij het woord 'stemmen'. CCJ-president Adrian Saunders stelde bij het doen van de uitspraak, dat het Caribisch Hof unaniem van oordeel is, dat het Guyanese vonnis nietig is en geen enkel rechtsgevolg kan hebben.

De rechtbank voerde verder aan dat het rapport van de voorzitter van het centraal hoofdstembureau (CEO) Keith Lowenfield van 23 juni, illegaal is en geen effect heeft. Lowenfield had 115.000 stemmen ongeldig verklaard en geschrapt, omdat naar zijn mening daar onduidelijkheden over waren gerezen tijdens de hertelling. De uitspraak van de CCJ maakt de weg vrij voor Gecom-voorzitter Claudette Singh om onmiddellijk de uitslag van de hertelling bekend te maken, waaruit blijkt dat oppositiepartij PPP/C de verkiezingen heeft gewonnen.

Rechter Saunders uitte grote bezorgdheid dat het verkiezingsproces in Guyana nu al te lang voortsleept. Hij gaf aan dat het nu aan Gecom ligt om het rapport dat hoofdstembureauvoorzitter Lowenfield op 16 juni moest overhandigen op te vragen. De indiening van het rapport kon niet plaatsvinden omdat een aanhanger van regeringspartij APNU een kortgeding aanspande om dat te voorkomen.

Volgens rechter Saunders vallen de zaken die door de advocaat van APNU-lid Edlyn David en APNU-topper Joseph Hamon naar voren zijn gebracht, onder de jurisdictie van het Guyanese hooggerechtshof. Daar moeten zij een 'petitie' tegen de verkiezingsuitslag indienen, nadat het resultaat officieel is bekendgemaakt door Gecom, de verkiezingsautoriteit van Guyana. De rechtszaak bij CCJ werd aangespannen door PPP/C-secretaris Bharrat Jagdeo en partijgenoot tevens presidentskandidaat Irfaan Ali.

De magistraat merkte op dat het CCJ zich niet bewust kon zijn van alles wat er sinds december 2018 in Guyana is gebeurd toen de motie van wantrouwen werd aangenomen tegen de APNU+AFC-regering. Hij stelde verder dat er vier maanden na de verkiezingen van 2 maart geen uitslag is is en dat het land al meer dan een jaar zonder parlement zit. Niemand zou tevreden kunnen zijn over deze situatie, meent Saunders. Namens de vijfkoppige rechtbank zei hij: "Nu moeten wet en recht hun beloop hebben". De uitspraak van het hof werd rechtstreeks via YouTube gestreamd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina