Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bedrijfsleven grijpt in om voortgang baggerproject te garanderen

Bedrijfsleven grijpt in om voortgang baggerproject te garanderen

08/07/2020 08:03 - Gerold Rozenblad

Ook in het baggerproject is de NDP-regering haar betalingsverplichting niet nagekomen en moest het bedrijfsleven inspringen.

Ook in het baggerproject is de NDP-regering haar betalingsverplichting niet nagekomen en moest het bedrijfsleven inspringen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Door achterstand in betaling door de overheid zou het baggerproject Surinamerivier kunnen worden stopgezet. Een aantal bedrijven, dat belang heeft bij een goed bevaarbare vaargeul, met Staatsolie vooraan, is bezig met stappen om dit te voorkomen. Naar verluidt gaat China Harbour Engineering Company uit goodwill door met de werkzaamheden.

Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, bevestigt desgevraagd tegenover de Ware Tijd dat een aantal bedrijven toestemming zou hebben gekregen om te kijken naar financieringsmogelijkheden. Hij wil niet veel meer hierover zeggen, zoals namen van bedrijven en bedragen. "Wij zijn geen contract partij. Wat wij proberen te doen is de zaak draaiende te houden totdat de nieuwe regering overneemt en de zaak verder afhandelt."

Toen het project op 2 maart werd gelanceerd onderstreepte minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Vijay Chotkan nog het belang hiervan. De vaargeul is zodanig dichtgeslibd dat grote schepen de grootste moeite hebben binnen te varen. Al lange tijd komen kleinere vaartuigen dan de wateren binnen, waarvoor importeurs extra bedragen moeten neertellen met als gevolg dat producten duurder worden. Bevoorradingsschepen voor de oliesector mijden Suriname, waardoor het land ook inkomsten misloopt.

Het project moet vanaf de monding van de Surinamerivier de vaargeul verdiepen en verbreden over een lengte van 68 kilometer tot aan Domburg, met een onderhoudsperiode van vijf jaar. De totale kosten zijn 56 miljoen US dollar, waarvan de FinaBank 45 miljoen US dollar financiert. Het verschil zou door de overheid opgehoest worden, "Het ministerie van Financiën staat garant voor de rest", zei Chotkan toen nog. Echter, naar verluidt werd na een eerste overmaking van zeven miljoen US dollar niet meer betaald.

Al in een pril begin werden vragen gesteld over de kosten. Het project zou te duur zijn. Naar de Ware Tijd verneemt hebben verschillende personen die de documenten hebben ingezien vragen over sommige bedragen. Maar ook over onderdelen van het project worden de wenkbrauwen gefronst. Volgens een maritiem deskundige is er ook een bepaling dat een ankergebied moet worden uitgebaggerd ergens aan de monding van de rivier. "Maar ik vraag mij af voor welke boten het zal zijn. Voor normale bevoorradingsschepen of voor speciale boten?"

Hij meent dat als het niet noodzakelijk is dit nu niet zou hoeven. "Want dat moet dan ook vijf jaar worden onderhouden en dat kost geld. Ik denk dat er behoorlijk wat lucht in zit. De nieuwe regering zou er goed aan doen de overeenkomst onder een vergrootglas te plaatsen en waar nodig aanpassingen te plegen om de kosten te drukken. Er is volgens mij te groot gedacht, terwijl er geen geld is", aldus de deskundige.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina