Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS officieel uit WHO

VS officieel uit WHO

07/07/2020 23:01 - Van onze redactie

Nadat Donald Trump (l) de VS uit de WHO terugtrok, reageerde Joe Biden (r) dat hij dat besluit direct ongedaan zal maken bij winst van de presidentsverkiezingen van november.

Nadat Donald Trump (l) de VS uit de WHO terugtrok, reageerde Joe Biden (r) dat hij dat besluit direct ongedaan zal maken bij winst van de presidentsverkiezingen van november. Foto: AP / Pat Benic  

WASHINGTON - Nauwelijks had de Amerikaanse president Donald Trump bepaald dat de Verenigde Staten (VS) zich formeel terugtrekt uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of de Democratische presidentskandidaat Joe Biden liet weten dat hij dat besluit "op de eerste dag van zijn presidentschap" ongedaan zou maken. Dat schreef Biden op Twitter.

De VS kondigde dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draagt zo'n vierhonderd miljoen US dollar per jaar bij. Uit protest tegen de aanpak van de corona-uitbraak, is de VS nu officieel uit de WHO gestapt. Trump, die het besluit eind mei aankondigde, heeft dit aan het parlement laten weten. Ook bij de Verenigde Naties (VN) in New York is een verklaring binnengekomen, aldus een hooggeplaatste VN-medewerker.

Trump verwijt de WHO te laat te hebben gereageerd en de wereld te laat te hebben geïnformeerd over de gevaren. De organisatie zou onder controle staan van het communistische regime in China, waar het nieuwe coronavirus eind vorig jaar uitbrak. Als Biden, die het in november tijdens de presidentsverkiezingen opneemt tegen Trump wint, zei hij direct weer toe te treden tot de WHO. Dat betekent dat de VS in januari 2021 weer lid is.

De Democraat vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. "We zullen ons leiderschap op het wereldtoneel herstellen", twitterde hij. "Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid." In de VS zijn tot nu toe meer dan drie miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling.

Het coronavirus resource center van Johns Hopkins University and Medicine maakt melding van 2.994.223 gevallen in de VS. De WHO telt 2.877.238. Wat het cijfer ook is, het land heeft veruit de meeste virusgevallen in de wereld. Op plaats twee staat Brazilië met ongeveer de helft van het aantal besmettingen.

In de VS is de staat New York, die ongeveer negentien miljoen inwoners telt, zwaar getroffen door het coronavirus. Er zijn ruim 32.000 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen weken aanzienlijk gedaald na strikte beperkingen en hygiënevoorschriften, terwijl het aantal in veel andere staten toeneemt. Vooral Florida, waar de teller van besmettingen zondag de 200.000 passeerde. Niet lang daarna volgde ook Texas.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina