Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Veroordeling Brunswijk hoeft geen probleem te zijn’

‘Veroordeling Brunswijk hoeft geen probleem te zijn’

07/07/2020 15:51 - Merredith Bruce

Voormalig DNA-voorzitter Marijke Djwalapersad ziet het strafblad van Ronnie Brunswijk niet als belemmering om zijn nieuwe functie te kunnen uit oefenen.

Voormalig DNA-voorzitter Marijke Djwalapersad ziet het strafblad van Ronnie Brunswijk niet als belemmering om zijn nieuwe functie te kunnen uit oefenen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De veroordeling in Nederland van Ronnie Brunswijk, hoeft geen probleem te zijn voor zijn functioneren als voorzitter van De Nationale Assemblee. Maar moreel-ethisch is dat een andere kwestie als het gaat om het gezicht van het college naar buiten toe. Zo stelt oud-parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad (1996-2000) op vragen van de Ware Tijd.

Brunswijk, die op 29 juni tot DNA-voorzitter is gekozen, is in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. "Het zou natuurlijk fijn zijn als de veroordeling er niet was, want je wil helemaal clean beginnen", zegt de oud-politica. De zaak kan vergeleken worden met het presidentschap van Desi Bouterse die eveneens is gevonnist, zowel in binnen- als buitenland.

Eén van de taken van een parlementsvoorzitter volgens het reglement van orde van DNA, is om het instituut naar buiten toe te vertegenwoordigen. Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo die van 2005 tot 2010 eveneens voorzitter van het parlement was, heeft ook een smet op zijn naam: hij werd in 2003 toen hij minister was, beschuldigd van schending van de eerbaarheid van minderjarige meisjes die hadden meegedaan aan de Miss Jawa-verkiezing. Het evenement werd toen - in 2002 - mede georganiseerd door Pertjajah Luhur.

Djwalapersad stelt dat de assemblee in het buitenland niet per se door de voorzitter hoeft te worden vertegenwoordigd. Dat kan bijvoorbeeld door de ondervoorzitter, in dit geval Dew Sharman. Daarover moet onderling worden afgestemd.

Sharman zegt tegen de Ware Tijd dat er vooralsnog niet breedvoerig is gesproken over de taak- en rolverdeling. "Ik veronderstel dat wij overlegmomenten zullen hebben, dus dat zal nog komen." Hij is net als Brunswijk bij enkele kandidaatstelling gekozen. Of de Abop-voorzitter aanblijft als voorzitter van het parlement is niet duidelijk, omdat hij zich naar verluidt opmaakt voor het vicepresidentschap.

Brunswijk stond in zijn debuutrede direct na zijn verkiezing stil bij het feit dat hij de eerste persoon met marronvoorouders is die dit hoge ambt mag bekleden. Djawalapersad: "Ik vind het knap van hem en ik vind dat hij is gegroeid."

Over haar verwachtingen zegt zij dat ervoor gewaakt moet worden dat er teveel buitenlandse reizen worden gemaakt. "Vooral hoe Suriname zich in een economisch dal bevindt. Zelf heb ik als voorzitter altijd daarvoor gewaakt." Ze meent dat vooral gekeken moet worden naar de output van zo een reis voordat wordt besloten om die wel of niet maken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina