Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Leerlingen te voet of met taxi naar school

Leerlingen te voet of met taxi naar school

07/07/2020 05:50 - Naomi Hoever

Voordat deze leerling het schoolerf van het Lyceum 2 mag betreden, wordt eerst haar temperatuur opgemeten door een docent. Vos-, voj- en glo-leerlingen die examen moeten maken gaan vanaf maandag weer naar school onder de regels van het nieuwe normaal.

Voordat deze leerling het schoolerf van het Lyceum 2 mag betreden, wordt eerst haar temperatuur opgemeten door een docent. Vos-, voj- en glo-leerlingen die examen moeten maken gaan vanaf maandag weer naar school onder de regels van het nieuwe normaal. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ondanks dat het openbaar vervoer nog niet rijdt, hebben veel leerlingen gehoor gegeven om maandag voor het eerst sinds midden maart weer naar school te gaan. Het gaat alleen om leerlingen van de glo die toets moeten maken en van voj/vos-niveau die examen moet afleggen. Ze worden gedurende een maand hierop voorbereid.

Sommige leerlingen hebben het laten afweten om het vervoersprobleem, maar ook uit vrees voor het om zich heen grijpende coronavirus. Ook enkele leerkrachten zijn niet komen opdagen. De meeste van de 46 toetsleerlingen van de Veritasschool waren aanwezig, zegt schoolhoofd Petra Burgzorg.

Het merendeel is door ouders afgezet. Bij de kinderen werd maandag de lichaamstemperatuur gemeten, waarna ze - na hun handen gereinigd te hebben - via de aangegeven looprichting naar het hen aangewezen lokaal zijn gegaan. Samenscholen in de pauze was verboden.

Vijf leerkrachten geven in vijf vakken vakonderwijs, gericht op de eindtoets. Om de 45 minuten valt een andere leraar in. De overige collega's doen administratie. Er wordt gecontroleerd of de toiletten worden ontsmet. Dat gebeurt in de pauze ook met de tafels waaraan de leerlingen zitten en met de deurknoppen.

Van de zestig toetskandidaten van de HPG Latourschool was maandag slechts één afwezig zegt onderhoofd Sandra Roosburg. Het transportprobleem werd voor en door leerlingen en leerkrachten van diverse scholen op bijna dezelfde wijze opgelost. Leerkrachten zonder eigen vervoer mochten met een collega meerijden en leerlingen werden gebracht door ouders, kwamen met de taxi of legden de afstand te voet af.

Tot deze laatste groep behoort een meisje van groep acht van de HPG Latourschool. Begeleid door haar vader heeft ze de 2x4 kilometer vanaf Pontbuiten gelopen. Tegen twaalf uur 's middags stond vader Riedewald prompt bij de poort om zijn dochter weer op te halen. "Dinsdag moet ik een taxi betalen zodat mijn dochter naar school kan. Zoniet moet het met een Noah-busje dat SRD 10 per persoon vraagt." Hij had graag gezien dat er betere afspraken met PLO waren gemaakt voordat de scholen weer werden opgestart.

Vader Riedewald heeft in de omgeving van Latour gewoond en is al een poos verhuisd naar Pontbuiten. Omdat zijn dochter in het laatste jaar zit heeft hij graag dat ze op de Latourschool afrondt. Overigens, hij heeft moeite dat zijn kind dagelijks wordt gescand. Hij beweert dat de stralen van het apparaat niet goed zijn voor de mens.

Op OS Majosteeg is alles maandag goed verlopen zegt schoolhoofd Dorothy Fräser. Een aantal leerlingen was aangewezen op de taxi en is laat op school aangekomen. Een klein deel van de kinderen is niet komen opdagen en vier leerkrachten die normaal met de bus reizen verschenen niet. Het schoolhoofd heeft de Inspectie op de hoogte gesteld.

Als de leerlingen dinsdag weer niet komen opdagen, zal contact met de ouders worden gemaakt. Op deze school moeten 69 leerlingen de toets maken. Door de Covid-maatregelen zitten ze in groepen van twaalf tot dertien leerlingen in een lokaal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina