Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen wilde verspreiding in alle omstreken'

'Geen wilde verspreiding in alle omstreken'

07/07/2020 00:00 - Van onze redactie

'Geen wilde verspreiding in alle omstreken'

 

PARAMARIBO - Hoewel maandag - na twintig nieuwe besmettingsgevallen - de Covid-19-teller van Suriname naar 614 positieve sprong, is de situatie in het land niet uitzichtloos. Dat benadrukte Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, tijdens de reguliere persconferentie.

Jessurun gaf maandagmiddag de geruststelling dat bijna alle clusters "redelijk tot zeer goed beheersbaar" zijn. Eén daarvan is de plant van Rosebel Gold Mines in district Brokopondo, waar medici van het Covid-19-managementteam bezig is. Er volgt "zeer gauw" rapportage over afspraken met de directie en het medisch team aldaar.

Volgens haar zijn de "vele gevallen die we bij krijgen in groepen". Daarom moet het aantal positieven (tijdens de persconferentie 604, later bijgesteld tot 614) niet los worden gezien van elkaar. "Die vele gevallen die we bij krijgen zijn in groepen en veel van deze groepen zijn al in beheersbare situatie. We zien dat er in de verschillende andere zones wel een daling is van de curve."

De epidemiologen zullen woensdag een presentatie geven over de data. "Er is een dalende trend met natuurlijk af en toe een piek ertussen. Maar overall, vooral in Paramaribo, in Wanica, et cetera, je ziet dat er enkele hotspots zijn, maar het begint al heel goed af te koelen."

Er is volgens Jessurn "geen wilde verspreiding" gaande in alle omstreken. Wel is er in Moengo, Albina en Antonio do Brinco een "stijgende trend", gaf ze toe. Die drie plekken blijven volgens haar een "zorgpunt". "Er wordt heel veel werk verzet door medici en veiligheidsdiensten om de verspreiding tegen te gaan; om die zoveel als mogelijk te beperken en in te dammen."

De directeur stond ook even stil bij de komst van hulpverleners uit Nederland. "We zijn heel blij met de hulp die we krijgen van eenieder en zijn ook dankbaar voor de hulpverleners uit Nederland." Precies zoals de collega's uit Cuba zijn ingezet in de verschillende ziekenhuizen, op verschillende plaatsen, in het binnenland en veelal met de Braziliaanse en Spaanssprekende gemeenschap zijn bezig geweest, hoopt Jessurun met de komst van deze andere hulpverleners de hulpverlening aan de Surinaamse samenleving uit te kunnen breiden tot het diepste van het binnenland.

Vreden zei dat in het zuidoosten, met name de nederzettinggen Antonio do Brinco en Ronaldo Peruano die vlak bij elkaar in de Lawarivier liggen, pal tegenover Maripasula, vorige week enkele tientallen positieve tests zijn geregistreerd. Het gaat om plekken waar volgens hem uitsluitend goudzoekers wonen die vrijwel uitsluitend op Frans territorium werkzaam zijn.

Donderdag is er een team (een arts, twee militaire medische hulpkrachten en een Cubaanse arts die Portugees spreekt) afgevaardigd met als belangrijkste doel te kijken hoe de mensen het maken. Het gaat om 35 positieven, die in het gebied zullen blijven. De mensen is gevraagd de nederzetting niet te verlaten, goed op zichzelf te letten en zoveel mogelijk op de kamer te blijven. Ze zijn voorzien van mond- en neusmaskers.

Het team is dagelijks in contact met deze mensen, screent hen en geeft medische hulp voor zover nodig. Hoewel Vreden toegaf dat het om "best wel veel zieken" gaat, zijn de mensen "niet zo ernstig ziek dat ze ziekenhuisopname behoeven. Hij deelde mee dat maandag het team is gereisd naar Jaw Pasi, een andere nederzetting verder naar het zuiden toe, waar er ook een hele grote Braziliaanse goudzoekersgemeenschap woont, om te proberen de ernstig zieken zoveel mogelijk zorg te bieden.

De active cases groeiden maandag tot 285 op het totaal van 614. In de andere cijfers kwam er geen verandering: vijf patiënten op de ICU, veertien doden, 315 genezen verklaard en 441 in quarantaine. Het is zeer waarschijnlijk dat zeker het quarantaineaantal zal veranderen dinsdag omdat het ontslagbeleid op die dag wordt aangepast. Per dinsdag geldt dat mensen nu na zeven dagen naar huis mogen als ze minstens drie dagen geen klachten hebben gehad.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina