Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Covid-19: Nieuw ontslag- en quarantainebeleid

Covid-19: Nieuw ontslag- en quarantainebeleid

06/07/2020 17:54 - Van onze redactie

Covid-19: Nieuw ontslag- en quarantainebeleid

Foto: muhealth.org  

PARAMARIBO - Per dinsdag wordt er een nieuw beleid gehanteerd voor mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen na te zijn behandeld tegen het nieuwe coronavirus. Ook het quarantainebeleid wordt aangepast. Dat hebben infectioloog Stephen Vreden en Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, maandagmiddag bekendgemaakt tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie.

Vreden zegt dat mensen die met milde klachten waren opgenomen - "een beetje kuchen of niezen" - ook veertien dagen in het ziekenhuis moesten doorbrengen. Nu is - op basis van nieuwe inzichten - bepaald dat deze groep na zeven dagen naar huis mag op het moment dat zo een persoon minstens drie dagen geen klachten heeft. "Observeren van de mensen blijft dus heel belangrijk."

Artsen zijn volgens hem heel goed op de hoogte van het ontslagbeleid. Vreden benadrukte dat de nieuwe aanpassing niet geldt voor mensen die ernstige klachten hebben bij opname. Die worden nog steeds veertien dagen of langer in het ziekenhuis gehouden. Ook zij zullen pas naar huis mogen als ze minstens drie dagen geen klachten hebben.

Hij benadrukte dat de medici bij bepaalde groepen wat voorzichtiger zijn en noemde als voorbeeld mensen met afweerstoornissen. Vreden zei ook dat soms de klachten (onder meer koorts, hoesten, niezen en diarree) verdwijnen, maar dat de mensen nog steeds last hebben van reuk- en smaakverlies. Echter, hij gaf mee dat niet alleen Covid-19, maar ook andere virale infecties daarvoor kunnen zorgen en dat het best lang kan duren.

Het ontslagbeleid werd op 12 juni voor een eerste keer aangepast, volgens Vreden gebaseerd op nieuwe inzichten. "Het is een betrekkelijk jonge ziekte en in eerste instantie waren we heel conservatief. Vanaf 12 juni konden mensen veel eerder naar huis op basis van richtlijnen uit internationale literatuur."

Vijf dagen daarna kwamen er andere richtlijnen, waardoor het ontslagbeleid nog verder kon worden vereenvoudigd. "Maar we hebben die niet gelijk gevolgd. We wilden eerst kijken wat de gevolgen van 12 juni zouden zijn." Aangezien mensen niet weer geïnfecteerd zijn geraakt, durft de infectioloog te concluderen dat de richtlijnen van 12 juni "veilig genoeg" waren.

 

Quarantainebeleid

Jessurun zei dat na "breedvoerig overleg met alle deskundigen" is bepaald het quarantainebeleid aan te passen. "Mensen die uit Nederland komen worden niet meer in overheidsquarantaine geplaatst, maar met een mate van verantwoordelijkheid in zelf-/thuisquarantaine." De periode van veertien dagen (de incubatieperiode: het moment van besmetting tot het moment dat de klachten zich manifesteren) blijft evenwel ongewijzigd, haastte ze zich te zeggen.

Aanpassing van het quarantainebeleid van passagiers uit Nederland is gepleegd op basis van de data. Er zijn een heleboel repatrianten teruggevlogen - de exacte cijfers had ze niet, maar het zijn er volgens haar bijkans duizend geweest - en slechts één persoon testte positief. Die persoon werd al op de luchthaven ontdekt.

De kans dat repatrianten uit vooral Nederland, waar de piek van de epidemie voorbij is en het aantal positieven heel veel aan het zakken is, positief testen noemde Jessurun "zeer, zeer, zeer klein". Ze benadrukte weliswaar dat niets nul is "en we kunnen niets 100 procent garanderen, maar we kunnen u wel zeggen wanneer een risico zeer laag is".

Anders is het met repatrianten uit Brazilië en Verenigde Staten, waar juist nu de epidemie stijgt en piekt. "Daar houden we wel degelijk rekening mee dat een aantal passagiers op die vlucht mogelijkerwijs - de kans is groter - besmet zijn. Voor die hebben we nog steeds besloten een deel van de overheidsquarantaine toe te passen: zeven dagen overheidsquarantaine en zeven dagen thuisquarantaine."

Gekozen is - in overleg met infectiologen - voor zeven dagen overheidsquarantaine omdat volgens Jessurun de meeste symptomen bij iemand die Covid-19 heeft zich in de meete gevallen uiten tussen de vijf en zeven dagen. "Wanneer de symptomen zich uiten dan testen we om te weten of zo een persoon in quarantaine daadwerkelijk positief is." Na die zeven dagen kunnen de symptomen zich alsnog manifesteren. "Het kan, het is zelden, het komt niet makkelijk voor, maar daarom dat er na de zeven dagen overheidsquarantaine nog zeven dagen thuisquarantaine is", stelde Jessurun gerust.

Suriname telt per maandag 275 active cases en totaal 604 besmettingsgevallen. Tot nu toe zijn 315 personen Covid-19-vrij verklaard, zijn er veertien burgers overleden aan het nieuwe coronavirus. Er liggen vijf mensen op de intensivecareafdeling en 441 burgers zijn in quarantine.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina