Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Talentontwikkeling

COMMENTAAR: Talentontwikkeling

06/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Talentontwikkeling

 

WAT DE NIEUW gevormde coalitie doet in haar voorbereiding voor een nieuwe regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi, kan in sommige gevallen niet anders dan als koehandel worden aangemerkt. Alles wijst erop dat coalitiepartner Abop onder leiding van Ronnie Brunswijk de anderen haar wil wil opleggen. Dat belooft niet veel goeds!

Onder het mom dat er geen draagvlak is voor een nieuw ministerie van Gas en Olie, dat was toegewezen aan de NPS en waarvoor Abop al had meegetekend, eiste Brunswijk dat alles onder 'zijn' ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zou worden ondergebracht. En hij kreeg zijn zin. Maar Brunswijk verdraaide zaken, omdat er geen bezwaar was tegen het ministerie, maar tegen nóg een ministerie. De politicus eiste ook dat het eerder aan VHP toegewezen ministerie van Sport- en Jeugdzaken alsnog zou gaan naar zijn partij. Er werd toen, om Abop te vriend te houden, besloten het ministerie op te heffen en van Sport- en jeugdzaken aparte directoraten te maken, waarbij sport is gegaan naar ... Regionale Ontwikkeling, een Abop-ministerie.

Precies een week geleden schreef de Ware Tijd in het sportcommentaar dat presidentskandidaat Santokhi zich hoopgevend had uitgelaten over de toekomst van de sport en dat de indruk die hij wekte is dat zijn regering sport niet zal zien als buitenbeentje. Aan zijn woorden werd veel waarde gehecht vooral omdat Sport- en Jeugdzaken zou gaan naar de VHP. Vorige week werd bekend dat het ministerie wordt opgeheven. Jongerenambassadeurs en de voorzitter van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname, Desney Romeo, bleken onaangenaam verrast. Romeo wijst op het belang van sport in een samenleving, en daarom begrijpt hij het besluit niet. Hij voegt toe dat hoewel het ministerie veel meer had kunnen doen, het op de goede weg is. Als er een sportdirectoraat moet komen, waarom niet bijvoorbeeld bij Onderwijs.

Santokhi gooit het op meer aandacht voor sporttalent in het binnenland en zegt dat het in Marowijne krioelt hiervan. Elders niet dan? Regionale Ontwikkeling is - de naam zegt het al - regiogericht, in dit geval op het binnenland. Sport moet een landelijke uitstraling hebben. De indruk die kan ontstaan is dat de nadruk van talentontwikkeling op sportgebied gericht zal worden op het achterland. En dat mag niet zo zijn. Toegegeven: Paramaribo of Wanica alleen zijn niet Suriname. Maar van daaruit kunnen wel stimulansen worden gegeven naar andere delen van het land. Heeft de nieuwe coalitie stilgestaan bij de rol die hervormde districts- en ressortraden met meer bevoegdheden zouden kunnen spelen? Romeo slaat de spijker op de kop met zijn opmerking dat talenten overal in Suriname zitten. Het zou niet zo moeten zijn, dat omdat de kern van de Abop toevallig in Marowijne zit, het departement aan haar wordt toegewezen. Hij noemt dit een valse start met betrekking tot het beleid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina