Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Begin de les met een ontspannen gesprekje’

‘Begin de les met een ontspannen gesprekje’

06/07/2020 06:19 - Merredith Bruce

Leerlingen van de zesde klas mogen weer naar school. Psycholoog Harry Mungra raadt leerkrachten aan om niet direct met de lessen te beginnen, maar een peptalk te houden met hun leerlingen.

Leerlingen van de zesde klas mogen weer naar school. Psycholoog Harry Mungra raadt leerkrachten aan om niet direct met de lessen te beginnen, maar een peptalk te houden met hun leerlingen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Voor leerlingen die de schoolbanken maandag na ruim drie maanden weer zullen zien, kan het nieuwe normaal angst en onzekerheid met zich meebrengen. Klinisch psycholoog Harry Mungra die dit zegt, stelt tegenover de Ware Tijd dat de overschakeling van weken 'gedwongen' thuis blijven naar een normaal gestructureerde manier van les krijgen ook negatief kan uitpakken.

"Het was geen vakantie, maar gedwongen thuis blijven in het voordeel van de gezondheid, en kinderen reageren daar anders op." Hij noemt het daarom van belang dat leerkrachten zeker in het eerste uur een ontspannen gesprekje hebben met hun pupillen. "Ik adviseer elke leerkracht: praat rustig met de kinderen over de bedreiging en over wat ze zelf kunnen doen als leerling." De herstart van het onderwijsproces geldt voor toets- en examenkandidaten van het basis- voj- en vos-onderwijs.

Mungra die zich in zijn andere functie als orthopedagoog vaak bezighoudt met kinderen, zegt een onderzoekje te hebben verricht onder honderd gezinnen en kwam zodoende erachter dat niet elk kind evenveel mogelijkheden had om thuis onderwijs te volgen. De situatie en omstandigheden verschilden per gezin.

"Moeders - in éénoudergezinnen - hadden het druk en begrepen de taal die de school spreekt niet, dus de kinderen gaan met een stukje onzekerheid terug naar school maar ook angst door de bedreiging van het coronavirus." Vooral bij kinderen die in hun puberteit verkeren, zegt Mungra, kunnen deze gevolgen sterk aanwezig zijn wat verder invloed kan hebben bij het opnemen van de leerstof.

Merjam Dompig die les geeft aan zesdeklassers, vindt het spannend om na lang weer de werkplek te bezoeken. "Gemengde gevoelens natuurlijk want niemand wil ziek worden maar ja, je wil ook afronden dan is het gedaan." Ze is er benieuwd naar in hoeverre de leerlingen de leerstof hebben begrepen gezien het verschil dat er is tussen onderwijs op afstand en fysiek.

De leerkracht kan zich terugvinden in het advies van Mungra om de dag te beginnen met een peptalk. Zelf doet zij dit altijd voordat ze met de les begint. "Ik vraag ze bijvoorbeeld hoe ze hebben geslapen. Sowieso moet je ze laten ontladen." Ze onderstreept de noodzaak om als leerkracht nu meer dan ooit aandacht hieraan te schenken. "Nu zitten ze echt met de situatie dus ze willen praten. Dat merkte ik ook in de groepsapp; ze willen afwijken van de les en vragen dan bijvoorbeeld 'juffrouw, maar hoe gaat het met u?"

Charissa Karjoredjo (12) die in de toetsklas van de Openbare School Balona zit, is opgelucht dat ze de school weer mag bezoeken. "Ik voel me blij, want ik kan mijn vrienden dan weer zien, maar het is tegelijkertijd ook een beetje gevaarlijk", zegt ze over het risico om het virus op te lopen. Ze staat ook even stil bij de nieuwe manier van met elkaar omgaan. Echter, de leerlinge raakt er niet minder enthousiast over om de school weer te bezoeken en zegt er hard tegenaan te zullen gaan om er het beste van te maken.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft een protocol ontwikkeld in verband met de herstart van het onderwijs. Aan ouders wordt gevraagd hun kinderen van een mond- en neusbedekking te voorzien. Hoewel Mungra kan begrijpen dat dit bedoeld is om het veiligheidsgevoel te vergroten, is het volgens hem niet verplicht bij kinderen. Ook niet de afstandsregel. Hij verwijst naar scholen op onder meer Curaçao waar dat zo gebeurt. "Geen enkel kind is besmet geraakt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina