Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog steeds behoefte aan OSO-artikelen

Nog steeds behoefte aan OSO-artikelen

05/07/2020 21:40 - Euritha Tjan A Way

Nog steeds behoefte aan OSO-artikelen

Foto: werkgroepcaraibischeletteren.nl  

PARAMARIBO - “Er is nog steeds behoefte aan de artikelen die in de OSO verschenen”, vindt Leatitia Seymonson die in 2017 haar mastergraad Nederlands behaalde met haar onderzoek naar straattaal in Suriname. Seymonson, die docente Nederlands is geweest, is van mening dat er veel meer gepubliceerd moet worden in Suriname over taal en meertaligheid.

"Er zijn weinig mensen die daarover schrijven in Suriname en juist daarom heb ik tijdens mijn studie veel informatie kunnen halen uit OSO", zegt Seymonson die ook ondervoorzitter is van de Surinaamse Vereniging van Neerlandici.

Dat er behoefte is aan de artikelen is één van de belangrijkste redenen dat OSO, Tijdschrift voor Surinamistiek, vanaf gisteren volledig online te vinden is op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Lettere n (DBNL). OSO was tot 2017 het enige in Nederland uitgegeven tijdschrift, dat geheel aan Suriname is gewijd. Het verscheen tot 2013 twee keer per jaar en de laatste jaren slechts één keer.

Het bevatte artikelen over de talen die in Suriname gesproken worden, de Surinaamse letterkunde, de geschiedenis van het land en de diversiteit van zijn etnische groepen en culturen. De digitalisering en opname in de DBNL is mogelijk gemaakt door een overeenkomst tussen het Instituut voor de bevordering van de Surinamistiek (IBS), dat ook verantwoordelijk was voor de uitgave van het tijdschrift, en de Koninklijke Bibliotheek in Nederland, waaronder ook het beheer van DBNL valt.

Ook de nationaal archivaris van Suriname Rita Tjien Fooh ziet een voordeel aan de digitalisering van deze kennisbron. "Zelf heb ik als geschiedenisstudent uren doorgebracht in bibliotheken om verschillende jaargangen van OSO te raadplegen voor het opstellen van mijn werkstukken en scripties. Nu het digitaal beschikbaar is, hoop ik dat het een inspiratie zal zijn voor de jonge onderzoekers om meer research te doen over onze cultuur en geschiedenis en daarover te schrijven", ondersteunt Tjien Fooh ook de roep van Seymonson.

Toch is de vraag waarom een magazine waaraan zoveel behoefte is, is opgehouden te verschijnen. Peter Sanches, die voorzitter is van het IBS, legt uit dat aan dit besluit financiële en organisatorische redenen ten grondslag lagen toen in 2017 de laatste editie met als thema 'Erfgoed' verscheen. "Financieel, omdat het steeds moeilijker werd om het tijdschrift uit te geven. De kosten zijn de afgelopen tien jaar steeds gestegen en aan de inkomstenkant bleven die voornamelijk stabiel en liepen de laatste jaren terug. IBS is een vrijwilligersorganisatie die niet structureel subsidie ontvangt voor haar activiteiten. Ook incidentele subsidies kwamen weg te vallen door de grote bezuiniging op kunst, cultuur en wetenschap in Nederland."

Het IBS werd jaren ondersteund door de Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen. Dit veranderde toen de toenmalige hoofdredacteur Wim Hoogbergen met pensioen ging en dit instituut een onderkomen moest zoeken voor het tijdschrift, omdat er ook minder onderzoek naar Suriname gedaan zou worden door de gewijzigde beleidsaandacht.

Ook een samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) in Leiden kwam door bezuiniging op het instituut en het verdwijnen van de eigen uitgeverij weg te vallen. "De organisatorische reden is dat het moeilijk is om een goede redactie bij elkaar te houden op lange termijn. Binnen veel Nederlandse universiteiten is onderzoek naar Suriname geen prioriteit meer, dus moeten veel redacteuren dit in privétijd doen en niet als onderdeel van hun werk", legt Sanches uit.

Cees Klapwijk van de Koninklijke Bibliotheek is ingenomen met de digitale beschikbaarheid van OSO. "De meerwaarde lijkt mij dat het ook voor het algemeen publiek in Suriname beschikbaar is. Zij kan nu kennis nemen van een schat aan informatie over onderzoek gedaan naar Suriname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina