Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bolsonaro: Masker in winkels, kerk en op school niet nodig

Bolsonaro: Masker in winkels, kerk en op school niet nodig

04/07/2020 04:35

Nabestaanden van Covid-19-slachtoffers wonen een uitvaart bij aan een massagraf in Manaus, in het noorden van Brazilië.

Nabestaanden van Covid-19-slachtoffers wonen een uitvaart bij aan een massagraf in Manaus, in het noorden van Brazilië. Foto: EPA  

BRASILIA - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een wet goedgekeurd die het dragen van mondmaskers verplicht in de openbare ruimte, zoals op straat en in het openbaar vervoer. Tegelijkertijd sprak hij zijn veto uit over een aantal specifieke onderdelen van de wet: het dragen van een mondmasker wordt niet verplicht door de overheid in winkels, bedrijven, kerken en scholen.

Ook schrapte Bolsonaro de wetsartikelen die de overheid verplichten om mondmaskers uit te delen aan sociaal zwakkeren en werkgevers opdragen maskers beschikbaar te stellen aan het personeel. De president is zelf een verklaard tegenstander van mondmaskers. Hij vertoont zich veelal op straat zonder mondbescherming. Een rechter verplichtte hem op 23 juni om het masker in het openbaar wel te dragen.

Het vonnis kwam nadat de extreemrechtse president politieke bijeenkomsten bijwoonde in hoofdstad Brasilia zonder masker. De rechter legde Bolsonaro een boete van tweeduizend Braziliaanse real (ongeveer 341 euro) op per dag dat hij geen gevolg gaf aan de lokale districtsverordening die de verspreiding van het coronavirus moet indijken. In hoger beroep besliste een andere rechter het tegendeel.

Bolsonaro deed het coronavirus tot nu toe af als een "kleine griep" en wou geen maatregelen nemen om het virus te bestrijden. Nadat gouverneurs en burgemeesters dat wel hadden gedaan(in verschillende staten is het dragen van mondmaskers al wekenlang verplicht via decreten van gouverneurs), werden die vaak recent weer versoepeld. De burgemeester van de stad Itabuna in de noordoostelijke staat Bahia bijvoorbeeld zei in een video dat winkels vanaf 9 juli weer opengaan, "sterven wie ook sterven mag".

Vrijdag werden in Brazilië 42.223 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Daarmee steeg het aantal infecties tot 1.539.081, meldde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook was er opnieuw een forse toename van het aantal doden als gevolg van het virus. Met 1.290 nieuwe doden steeg het totaal aantal dodelijke slachtoffers van Covid-19 in Brazilië tot 63.174. Alleen de Verenigde Staten telt meer besmettingen en doden.

Waarschijnlijk liggen de cijfers van Brazilië in werkelijkheid zelfs nog veel hoger, want het land test zeer weinig. Wetenschappelijke studies en schattingen van organisaties stellen dat er zeker zeven keer meer besmettingen zijn dan tot nu toe bekend is. Er zouden ook dubbel zoveel overlijdens zijn. Brazilië telt 210 miljoen inwoners. HLN.be

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina