Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Stilte regering afkeurenswaardig

COMMENTAAR: Stilte regering afkeurenswaardig

03/07/2020 12:40

COMMENTAAR: Stilte regering afkeurenswaardig

 

VOOR DE TWEEDE keer in drie maanden heeft Suriname zich niet gehouden aan gemaakte afspraken met internationale beleggers. In april moesten zekerheden worden gegeven aan obligatiehouders voor de lening van 125 miljoen US dollar die in december vorig jaar was gesloten via Oppenheimer Funds. Dat ging niet door, omdat naar later is gebleken de regering nimmer van plan was om de afgesproken borgstelling te geven. Direct gevolg was dat de rente van de lening met drie procentpunten werd verhoogd.

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zei toen dat de samenleving zich niet ongerust hoefde te maken. Na de verkiezingen zou de aflossing wel gepleegd worden. Wel, 30 juni, moest de betaling waarop hij doelde worden betaald: in totaal circa 23 miljoen US dollar. Dat is niet gebeurd, want het land heeft dat bedrag niet en is al enkele weken in onderhandeling met obligatiehouders om tot herschikking van de miljoenenschuld te geraken. De internationale kapitaalmarkt is inmiddels op de hoogte gesteld dat Suriname met de beleggers praat over een nieuw aflossings- en betaaltraject.

Uiterlijk 8 juli moeten de beleggers aangeven of ze akkoord gaan met de door Suriname voorgestelde aanpassing en wijziging van het betaalschema. Opvallend in deze hele affaire is dat van regeringszijde zelf taal noch teken wordt vernomen. Bij het aangaan van de voornoemde lening werd de samenleving via radio en televisie alsook persberichten geïnformeerd over het belang ervan en dat de aflossing geen probleem zou zijn. Echter, deskundigen hadden gewaarschuwd dat de staatskas verder onder druk zou komen, hetgeen met klem werd tegengesproken. De realiteit geeft de critici nu gelijk.

Incompetentie heeft gemaakt dat het land met een lening werd opgescheept die nu de hele economie klem dreigt te zetten indien het herschikkingstraject mislukt en de kredietwaardigheid omlaag gebracht wordt naar default. Fitch Ratings gaf donderdag al een schot voor de boeg met de afwaardering van 'CCC' naar 'C'. Het is zeer afkeurenswaardig dat de regering op geen enkele manier over de ontstane situatie communiceert met de samenleving. In dat vacuüm hebben vertegenwoordigers van de aantredende coalitie zich spreekbuis gemaakt van de autoriteiten door mededelingen te doen die vanuit het ministerie van Financiën hadden moeten komen.

Van een verantwoordelijke regering en minister van Financiën mocht op zijn minst worden verwacht dat de Surinaamse samenleving op een fatsoenlijke manier wordt geïnformeerd wat de stand van zaken is, wat wordt gedaan om een oplossing te vinden en wat de eventuele vooruitzichten zijn. Dat dit niet gebeurt, is tekenend voor de arrogantie van de huidige regering die op 25 mei duidelijk is afgestraft door de kiezer. Het is te hopen dat de nieuwe regering, ook wanneer het slecht nieuws betreft, dit tijdig aan de samenleving kenbaar maakt en aangeeft welke oplossingen worden gezocht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina