Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Spannende tijden

COLUMN: Spannende tijden

03/07/2020 14:00 - PS

COLUMN: Spannende tijden

Philomena Bijlhout  

Ik verwacht niet dat de huidige coalitie, de komende vijf jaar, Suriname ‘gebroederlijk’ naar betere tijden zal kunnen leiden. Het zal een Gods wonder heten als ze het met elkaar volhouden. Het maakt mij ook niet uit wie van de verschillende religieuze machten wordt aangeroepen om dit te realiseren, maar vooralsnog ziet het er niet goed uit.

Toch waren het Gregory Rusland van de NPS en Ronnie Brunswijk van de Abop die vorig jaar mei, met culturele ceremonieën in het tropisch regenwoud, elkaar wederzijdse acceptatie beloofden. Harmonie en saamhorigheid onder alle Afro-Surinamers voor duurzame economische en sociale ontwikkeling van nazaten, heette dit officieel samenzijn. Elkaar erkennen als legitieme nazaten van dezelfde roots. Een eenheidsbeweging proclameren die niets met de politiek te maken heeft, zo werd gezegd.

Niet vreemd dus dat Ronnie Brunswijk, zonder enige gene of ethiek, de NPS nu naar de hoek van de kamer dirigeert en het toegewezen ministerie van Olie en Gas van deze partij gewoon inlijft. Maar formeel is er niets aan de hand, want officieel hebben ze in 2019 geen politieke overeenkomst gesloten. De NPS gooit dus machteloos de enkele handdoek in de ring en gaat gedwongen akkoord met de departementen Milieu en Ruimtelijke Ordening. Laten we hopen dat de groene partij gaandeweg transformeert naar het 'echte groene' beleid waarbij verantwoord, duurzaam en eerlijke exploitatie van het regenwoud leidend zal zijn.

Een pittige uitdaging die tegelijkertijd bijzonder interessant kan zijn om Suriname op de kaart te zetten en potentiële investeerders aan te trekken. In het buurland Brazilië dreigen Europese investeringsmaatschappijen nu te stoppen met grote projecten, omdat zij geen vooruitgang zien bij het oplossen van de stijgende vernietiging van het Amazoneregenwoud. Men is kritisch naar het steeds meer ontkrachten van de regelgeving wat betreft de milieucontrole. Grote vermogensinvesteerders uit Noorwegen, Nederland en Zweden overwegen zich terug te trekken. Een les voor Suriname dat deugdelijk milieubeleid internationaal mogelijkheden biedt.

Maar ook dat is niet helemaal waar, omdat onbetrouwbaar gedrag van de leider van de Abop, in andere kwesties, potentiële investeerders afschrikt. Kersvers is in ons geheugen de discussie in De Nationale Assemblee over de inzet van militairen die de wacht houden op de goudvelden. Brunswijk heeft het opgenomen voor de minister van Defensie die dit faciliteerde. Partijgenoot Belfort van Brunswijk was hier wel kritisch over, maar werd publiekelijk gepasseerd. Brunswijk speelt het politieke spel op het hoogste niveau. Schakelt zelfverzekerd voor overleg naar de NDP, informeert de VHP hierover, schakelt terug naar de VHP en bespeelt vriend en vijand. Zegt niet dat hij goede capabele mensen heeft die hij voordraagt voor het ambt van vicepresident maar speelt spelletjes. Diana Pokie, Marinus Bee of Edward Belfort zijn goede kandidaten. Nee, omwille van de macht, in alle opzichten, moet het spannend spel zijn. Daarbij volledig voorbijgaand aan het isolement waarin dit het land brengt.

Investeerders zijn bang om te ondernemen in Suriname vanwege de onbetrouwbaarheid en onvoorspelbaarheid van de Abop. Dus kiezen coalitiegenoten eieren voor hun geld. Men laat de Abop domineren, terwijl de VHP de grootse winnaar is. Een mati beweerde stellig dat corruptieve handelingen van bestuurders en ministers uit het verleden niet onderzocht zullen worden, omdat er een beerput opengaat van grote zakelijke belangen die dwars door alle partijen gaat. Zelfs Chan moet daar rekening mee houden. Dus zal het toekomstige beleid van de nieuwe regering zijn om vanaf nu corruptie te voorkomen. Zal de Anti- corruptiewet nooit worden aangenomen en komt er ook geen heffing van onroerendgoedbelasting. Er komen spannende tijden en Chan Santokhi heeft een grote, eenzame job te vervullen.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina