Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Padie-inzaai Coronie stagneert door wateroverlast

Padie-inzaai Coronie stagneert door wateroverlast

02/07/2020 23:11 - Beta Debidien

TOTNESS - Door aanhoudende regen ontstaat wateroverlast in landbouw- gebieden in Coronie waardoor de rijstarealen niet bewerkt en daarom niet kunnen worden ingezaaid. Hierdoor kan de beoogde inzaai van vijfhonderd hectare in dit hoofdseizoen van rijstbedrijf Tjon A Loi niet worden ingezaaid zegt bedrijfsleider André Mora.

De officiële inzaaiperiode is dinsdag afgesloten "maar wij hopen tot 20 juli alsnog de helft van het beoogde aantal in te zaaien". Maar voorlopig liggen de werkzaamheden stil. Mora maakt duidelijk dat niet wordt gedurfd risico te nemen om in deze periode in te zaaien, "omdat het gaat om enorme investeringen".

De onderneming is bezig met het opschonen van de hoofdlozing zodat het overtollige regenwater kan wegtrekken. Hij betreurt dat de pompen die geplaatst zijn bij de zeedijk niet optimaal worden ingezet om het regenwater over te pompen naar de zee.

Volgens hem is de situatie in de Coroniezwamp in het zuiden ook zorgelijk. "Bij elke grote regentijd oefent het zwampwater een enorme druk uit op de dam. Ook is er weleens een dambreuk ontstaan, waardoor landbouwgebied onder water loopt." Hij is blij dat de overheid de dambreuk bij Burnside op tijd heeft aangepakt, "anders zouden wij vandaag een heel andere situatie hebben".

Mora is niet te spreken dat de waterkerende dam niet wordt gecontroleerd. "Men weet niet wat de conditie is." Ewald Blankendal, voorzitter van de Coöperatie Coroniaanse Boeren, bekritiseert het achterstallige onderhoud van de afvoerleidingen die het overtollige water in het zuiden van Coronie moeten afvoeren naar zee. Hij hoopt dat de districtscommissaris zal ingrijpen en dat de pompen weer optimaal worden ingezet waardoor boeren alsnog kunnen inzaaien.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina