Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nederlandse medici helpen Suriname in Covid-19-strijd

Nederlandse medici helpen Suriname in Covid-19-strijd

02/07/2020 10:13 - Amanda Palis

Nederlandse medici helpen Suriname in Covid-19-strijd

Clyde Cairo (m) van het Diakonessenhuis neemt medische spullen in ontvangst. Foto: Su4Su  

PARAMARIBO - Suriname krijgt niet alleen medische benodigdheden in de strijd die het voert tegen het nieuwe coronavirus. Er komen ook medische specialisten uit Nederland die ervaring hebben met behandeling van mensen die met het coronavirus besmet zijn geweest.

Eén van hen is Iwan Meynaar, intensivist met Surinaamse roots bij het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Hij is intussen al in Paramaribo. "Er is gevraagd of ik wilde helpen, nadat de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) te kennen heeft gegeven dat zij niet alleen zoekt naar materiële hulp, maar ook mensen die willen komen helpen", vertelt Meynaar aan de Ware Tijd.

Hij zegt dat morgen nog meer collega's arriveren om Surinaamse medici te adviseren op basis van de eigen ervaringen in Nederland en wat zij hier aantreffen. "Covid-19 is een bijzondere ziekte die een bijzondere aanpak vraagt bij de isolatie. De hoge kans van besmetting maakt dat er veel mensen tegelijk ziek kunnen worden. Dit vereist een speciale organisatie om eventueel grote groepen te kunnen opvangen."

Tot de Nederlandse medische specialisten die worden verwacht behoren hygiënisten en infectiologen. Meynaar hoopt vooral een brug te zijn tussen Surinaamse en Nederlandse artsen. "Ik ben eerder aangekomen om voorbereidingen te treffen teneinde mijn collega's zo goed mogelijk te begeleiden samen met de VMS. In elk geval zijn er velen die net als ik graag hier hun krachten willen geven."

Meynaar herinnert zich hoe tien jaar geleden Suriname is omgegaan met de ook gevreesde Mexicaanse griep, nog voordat de eerste patiënt in Nederland bekend was. "Het is dus een wisselwerking. We hopen nu te komen helpen waar nodig is." Hij kan nog geen volledig beeld schetsen van de stand van zaken. Wel heeft hij kunnen observeren dat sommige zaken anders worden aangepakt. "Iedereen heeft een eigen manier van dingen doen en wij kunnen zeker ook daaruit leren."

Su4Su, die geld inzamelt voor aanschaf van beschermingsmateriaal en intussen al het één en ander in het buitenland heeft aangeschaft, heeft deze week weer een zending ontvangen, blijkt uit mededelingen van Hennah Draaibaar aan de Ware Tijd. Ze noemt de hulp die van alle kanten komt "overweldigend". "Alle ziekenhuizen zijn intussen voorzien op basis van door hen aangegeven behoefte", zegt de coördinator van Su4Su.

Met het toegewezen materiaal zouden de ziekenhuizen in Paramaribo en Wanica het een week en het Marwina Ziekenhuis en het Medische Centrum in Nickerie twee weken moeten kunnen uithouden. "We hebben het zo gedaan om een beter beeld te hebben van wat het verbruik is. Nadat de gestelde periode is verstreken zien we wel wat hard of minder hard gaat en op basis daarvan gaan we de pakketten aanpassen", legt Draaibaar uit.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina