Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Het glazen plafond

COLUMN: Het glazen plafond

02/07/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Het glazen plafond

Stuart Rahan  

Vorige week citeerde ik een stuk uit de bekende roman ‘Wan monki fri’ van Dobru. “ … Waarom kwamen wij niet in de NPS? Ons brood zou er geboterd zijn. Men begreep niet dat wij niet in de strijd waren voor eigen geboterd brood. Wat volk! Volk is ondankbaar. Wisten wij dat niet? Vandaag hosanna, morgen kruisig hem. Buitendien, geloof je zelf wat je zegt? Alle politici hadden, voor zij er waren, gouden bergen beloofd.”

De volgende dagen na de verkiezingen bleek hoezeer de oude wijze van politiek bedrijven nog volop leeft ondanks nog geen maand geleden politici van de daken schreeuwden niets dan het volksbelang te willen dienen. De voorbarige nieuwe coalitie tekende onder het oog van de natie een samenwerkingsverband en werden toen al ministeries verdeeld zonder een gemeenschappelijk doel te hebben geformuleerd. De hebzucht (ik kan er niks anders van bakken) sloeg toe. Abop was niet tevreden, eiste meer en kreeg ook meer.

Nergens las of hoorde ik dat Abop over betere kandidaat-ministers beschikt om het nieuwe ministerie van Olie en Gas te beheren. Het enige verband dat velen konden leggen is dat het persoonlijke belang van Abop-voorzitter erbij gebaat is. Ronnie Brunswijk is ondernemer in de goudbusiness en nu hij het volledige beheer krijgt over onze natuurlijke hulpbronnen is de rekensom gauw gemaakt. Fa yu kan poti puspusi luku merki? We weten het allemaal. Als een Surinaamse politicus je als persoon belooft te helpen als hij aan de macht komt, gaat hij je ook persoonlijk helpen. Helaas ten koste van de totale samenleving maar dat kan hem/haar geen moer schelen. A no en saka e fir' en.

Ik heb bewondering en tegelijk medelijden met Gregory Rusland. Ook al had zijn NPS nul zetels behaald, feit dat de NDP en Bouterse verdreven zijn uit het politieke machtscentrum, dat is voor hem de grootste overwinning. Vandaar dat hij zijn poot niet stijf hield en toegaf aan de hebzucht van de Abop. Door nu te zwichten voor de chantage heeft hij zijn politieke doodvonnis getekend voor de komende regeerperiode. Hij zal de figi futu worden. Een echte politicus had zijn rug recht gehouden en plaatsgenomen in de oppositiebanken. Deze wankele start is tekenend voor wat ons als samenleving te wachten staat.

Voor Ronnie Brunswijk en zijn ancestors kan je niks dan trots zijn met de bereikte mijlpaal van voorzitter van het hoogste college van staat. Van haast ongeschoolde jongeman naar lijfwacht, crimineel, Robin Hood, terrorist, verzetsstrijder, ondernemer tot politicus. Geen alledaagse staat van verdiensten. Brunswijk zal met zijn wispelturige karakter aan vijftig assembleeleden met vijftig verschillende karakters leiding moeten geven. Ik weet niet of hij een te grote broek aantrekt maar als hij zich ook opmaakt voor het vicepresidentschap dan heeft zijn politieke egoïsme voorlopig een absoluut hoogtepunt bereikt.

Die hoedanigheden zouden deuren nationaal en vooral internationaal voor Suriname moeten openen. Of het Brunswijk internationaal gaat lukken, lijkt op voorhand uitgesloten. Hem is hetzelfde lot beschoren als Desi Bouterse. Beiden staan internationaal gesignaleerd. Nu al herinneren internationale media hem aan zijn veroordeling voor cocaïnesmokkel. Het is een titel die niemand op zijn erelijstje wil hebben en de staat Suriname zit daar al helemaal niet op te wachten.

Ben benieuwd hoe Chan Santokhi gaat 'dealen' met deze realiteit waar hij niks aan kan doen. De oranje olifant wil liever vandaag zijn opwachting maken op het Binnenhof in Den Haag en de hand (ter bezegeling van de herstelde relaties met Nederland) schudden van koning Willem Alexander. Ronnie Brunswijk zal thuis voor de televisie zitten en kijken hoe zijn evenknie, de voorzitter van de Nederlandse Tweede Kamer, een amicaal schouderklopje geeft aan de nieuwe president van Suriname. Persoonlijk een pijnlijk momentje op het voorlopige hoogtepunt van je leven. Geen ontmoetingen met wereldleiders die niet alleen iets voor jou kunnen betekenen maar meer nog voor de mensen die je in deze positie geplaatst hebben. Hoe wreed kan het leven toch zijn je rijzende ster uit elkaar te zien spatten tegen het Surinaamse glazen plafond.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina