Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SRD 4 én mondkap: Bussen rijden weer

SRD 4 én mondkap: Bussen rijden weer

01/07/2020 05:30 - Arjen Stikvoort

Het lange wachten op de overheid en het Covid-19-managementteam zat, hebben bushouders dinsdag tijdens een meeting eigendunkelijk bepaald vanaf maandag weer te rijden en wel tegen ruim het dubbele van het officieel tarief.

Het lange wachten op de overheid en het Covid-19-managementteam zat, hebben bushouders dinsdag tijdens een meeting eigendunkelijk bepaald vanaf maandag weer te rijden en wel tegen ruim het dubbele van het officieel tarief.  

PARAMARIBO - Maandag zullen de particuliere lijnbussen na ruim 120 dagen weer rijden. Met een aangepast stadstarief van SRD 4 in plaats van SRD 1,85 én een verplichte mondkap mogen er passagiers worden vervoerd. Dat besluit is dinsdag door het bestuur van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) samen met de leden genomen. "We moeten met dit voorlopige tarief werken, sec om te overleven", zegt voorzitter John Mahadewsing.

Sinds 20 maart staan de lijnbussen vanwege Covid-19 in de garage. Het bestuur stelde een lockdownvergoeding van SRD 350 voor aan de regering voor elke dag dat de bussen niet konden uitrijden. Echter, er werd slechts een fractie van het totaal bedrag uitbetaald: SRD 5,4 miljoen. Dat komt volgens Mahadewsing neer op amper vijftien dagen in plaats van de 120 die er niet mocht worden gereden. Dat is omgerekend SRD 38 per dag per bushouder, stelt de voorzitter. "Een belachelijk bedrag waar we niet voor kunnen werken."

Volgens Mahadewsing verloopt de communicatie met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie stroef. "We horen niets van het ministerie op onze eerdere brieven waarin we met voorstellen komen." Het is de Ware Tijd vooralsnog niet gelukt minister Vijay Chotkan te bereiken voor commentaar. Ook met het Covid-19-managementteam kwamen geen gesprekken tot stand over hoe er eventueel onder bepaalde maatregelen zou kunnen worden gereden, zegt de voorzitter.

Echter, dinsdagmiddag tijdens de reguliere persconferentie van het managementteam zei Gwendoline Babel, onderdirecteur Nationale Veiligheid (DNV), dat er vrijdag een gesprek is met de vertegenwoordigers uit de transportsector. "We hadden vandaag al een telefonisch gesprek dat vrijdag verder wordt gevoerd. Deze sector moet ook open. We weten allemaal dat het samengaat met de scholen en crèches, met het openstellen van alle andere sectoren waaronder de overheid. Dus we gaan vrijdag met ze praten en kijken hoe we kunnen komen tot een reeks van maatregelen voordat we openbaar vervoer weer ter beschikking kunnen stellen van onze Srananman."  

Mahadewsing tijdens de meeting dinsdagochtend: "We worden als bushouders niet gekend. Het lijkt alsof de bushouders niet bestaan voor de mensen. We zijn een belangrijk deel van het volk en van de economie." Het geduld is bij zowel de bushouders als het bestuur op. Om geen verdere onrust te veroorzaken in de samenleving zijn beide partijen overeengekomen om vanaf 6 juli weer te rijden. "We willen voorlopig SRD 4 per passagier handhaven op de stadsritten en zullen de Covid-19-maatregelen treffen door mondkapje verplicht te stellen en de handen moeten alvorens wordt ingestapt reeds ontsmet zijn", zegt de PLO-leider.

De ritten buiten Paramaribo zullen andere tarieven krijgen. De bushouder is na de werkdag verantwoordelijk voor het ontsmetten van zijn bus, aldus Mahadewsing. Woordvoerder Faizel Bholai gaat akkoord met het uitrijden van de bussen maandag. "We gaan mee met de beslissingen van het bestuur. Iedereen wacht om te gaan werken. We kunnen niet nog langer wachten. De SRD 4 is een pleister op de wond; hiermee kunnen we ons hoofd net boven water houden."

Bushouder Ritesh Khoenkhoen wil ook snel weer aan het werk. "Mensen hebben ons nodig om op het werk te komen. We zijn één van de belangrijkste schakels in de economie, maar dat begrijpt de overheid niet. We worden gewoon door de overheid ondergewaardeerd", vindt hij. "Alleen met goede tarieven kunnen we werken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina