Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opgepoetste Kwakoe herrijst in glorie

Opgepoetste Kwakoe herrijst in glorie

01/07/2020 01:00 - Audry Wajwakana

Opgepoetste Kwakoe herrijst in glorie

Kwakoe wordt in verband met 1 juli aangekleed. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De bruin chocoladekleur van het standbeeld Kwakoe glimt in de middagzon. Om het beeld heen wordt gezongen en gebeden door enkele vrouwen van de vereniging Fiti fu Wini, die voornamelijk zijn gestoken in blauw-witte kleding. Na de begi en het besprenkelen met parfum wordt Kwakoe met een pangi en een kamisa gekleed. Ook een mondkapje wordt bij het gezicht geplaatst.

Het beeld was enkele maanden geleden zwaar beschadigd en is door de kunstenaars Rinaldo Klas en Henry Renfrum gerenoveerd. Kwakoe is dinsdagmiddag op ceremoniële wijze weer in gebruik genomen. Het gerestaureerde beeld is in verband met 157 jaar Ketikoti door het directoraat Cultuur op de vooravond van 1 juli weer aan de gemeenschap geschonken.

Traditioneel worden op de vooravond van Ketikoti en op de dag zelf door Fiti fu Wini en de Feydrasi fu Afrikan Srananman activiteiten bij Kwakoe gehouden. "Vanwege de Covid-19-uitbraak is de traditionele fakkelloop van Fiti fu Wini geannuleerd, maar wij vinden het een mooie gelegenheid om hun afgelaste activiteit toch op de één of andere manier met Kwakoe te koppelen. Het is belangrijk dat we momenten als 1 juli aangrijpen om de goede dingen die we met elkaar doen te benadrukken", zegt cultuurdirecteur Elviera Sandie tegen de Ware Tijd.

Het is niet de eerste keer dat Kwakoe wordt beschadigd door vandalen. Bij de laatste keer zaten er veel kneuzingen aan de zijromp van het beeld. De kunstenaars hebben vanaf 15 mei aan het beeld gewerkt. Klas kan maar niet begrijpen waarom het beeld steeds wordt beschadigd. "Suma e k'mopo fu oso fu go feti nanga Kwakoe. Wan fu den leysi den teki a heri anu tyari gwe", zegt hij. Klas hoopt dat na deze renovatie het beeld niet meer wordt beschadigd. Hij en Renfrum hebben het directoraat Cultuur voorgesteld om het beeld hoger te plaatsen, zodat vandalen niet erbij kunnen.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina