Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Houttransport door natuurreservaat

Zorgwekkende toename houttransportwegen naar Centraal Suriname Natuurreservaat

30/06/2020 05:53 - Amanda Palis

Trucks beladen met houtblokken voor de export. Conservation International trekt aan de bel nu blijkt dat houtkapactiviteiten zich mogelijk verplaatsen richting het beschermde Centraal Suriname Natuurreservaat.

Trucks beladen met houtblokken voor de export. Conservation International trekt aan de bel nu blijkt dat houtkapactiviteiten zich mogelijk verplaatsen richting het beschermde Centraal Suriname Natuurreservaat. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Conservation International Suriname (CIS), een NGO die zich vooral richt op natuurbehoud, heeft een zorgwekkende toename van wegen voor houttransport naar het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) geconstateerd. “Enkele lopen tegen de grens van het reservaat aan en sommige overschrijden zelfs die grens”, zegt directeur John Goedschalk bezorgd.

"Het aanleggen van deze wegen kan er toe leiden dat illegale mijnbouw en houtkap toenemen wat funest genoemd mag worden. We hebben geen controlemogelijkheden omdat het reservaat afgelegen ligt. Er zijn ook geen gemeenschappen in de omgeving die we zouden kunnen contacten", zegt Goedschalk.

Hij stelt ook dat naast het aantasten van de 'groene status' die Suriname wereldwijd claimt, het risico bestaat dat het reservaat van de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Unesco, wordt geschrapt. Dit zal volgens hem tot internationale schande leiden. Daarom moet snel in actie worden gekomen om deze ontwikkeling te stuiten.

De illegale wegen zijn goed te zien op satellietbeelden van Global Forest Watch, een websysteem dat bossen wereldwijd volgt. Uit beelden blijkt ook een zekere mate van achteruitgang in het reservaat zelf. "Hoe groot de schade precies is weten we niet, maar het is wel zo alarmerend dat we aan de bel beginnen te trekken", spreekt Goedschalk zijn bezorgdheid uit.

Verantwoordelijke en belanghebbende personen en instanties zijn al op de hoogte gesteld, zoals het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Minister Lekhram Soerdjan heeft nog geen actie kunnen ondernemen. Het CSNR kreeg in 2000 de status van beschermd gebied. "Door de beschermde status zijn economische activiteiten binnen dit gebied bij wet verboden. We weten niet van wie de concessies zijn."

Op de kaart die CIS ter beschikking heeft, is te zien dat ten minste twee wegen voor houttransport tegen de grens van het natuurreservaat aanlopen en één die deze grens heeft overschreden. "De negatieve effecten die worden veroorzaakt door deze vernietigende activiteiten zullen voor vele planten en dieren onomkeerbaar zijn. De milieuschade zal ook veel negatieve effecten kunnen vooroorzaken voor kleine binnenlandse gemeenschappen", aldus de directeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina