Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Medisch team naar geïsoleerde Antonio do Brinco

Medisch team naar geïsoleerde Antonio do Brinco

30/06/2020 17:58 - Van onze redactie

Medisch team naar geïsoleerde Antonio do Brinco

Herman Jintie, directeur Medische Zending. Foto: covid-19.sr  

PARAMARIBO - Herman Jintie, directeur Medische Zending (MZ), heeft tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie aangegeven dat er woensdag een medisch team, aangevuld met ander personeel, zal worden gestuurd naar het goudzoekersdorp Antonio do Brinco. Melvin Uiterloo, epidemiologische verantwoordelijke bij de afdeling Meso van MZ, zei dinsdagmiddag dat van de 47 swabs die in dit dorp zijn afgenomen 36 een positief resultaat opleverden.

Ondanks dat gegeven zei Uiterloo dat het "geen zin" heeft "paniekvoetbal" te spelen. "Nu is belangrijk te luisteren naar de boodschappen, want unu o kon na yu", verduidelijkte hij over de aanpak van MZ. Jintie bevestigde dat Antonio do Brinco intussen is afgesloten. Er is op locatie een faciliteit geïdentificeerd waar positief geteste personen in isolatie zijn. "Gelukkig zijn de mensen niet zieker geworden." Hij gaf mee dat de Fransen op stand-by staan en ook ondersteunen.

Volgens Jintie zijn begrafenisactiviteiten en rituelen daaromheen en goudmijnactiviteiten "super spreaders". "Vandaar dat we de public awareness opvoeren via de lokale (radio)stations." Hij gaf mee dat granman Bono Velantie van de Aucaners het bevel heeft doen uitgaan dat niemand uit en in de dorpen mag. "Dat is een heel goede activiteit. MZ moet namelijk niet worden gestoord in het werk en de gelegenheid krijgen de situatie in kaart te brengen en de positieven goed te behandelen."

Jintie zegt dat het oosten, vanwege de vele gevallen aan de Franse kant, één van de gebieden is waar zijn organisatie zich op richt. Mensen die positief waren zijn inmiddels opgevangen in één van de hotels. Zij die zieker worden, worden overgebracht naar Lawatabiki, waar er medische voorzieningen worden opgezet. En indien hun situatie erger wordt, zullen ze worden overgevlogen naar Paramaribo. "Daarnaast zijn we druk bezig met de Fransen om na te gaan hoe de zorg te garanderen. Er is intensief overleg."

Een tweede concentratiegebied is Stoelmanseiland. "Zowel voor Tapanahony als Lawa verwachten we dat het aantal positieven zal toenemen. We hopen het natuurlijk niet, maar bereiden ons voor", aldus Jintie. Uiterloo zegt dat er 29 swabs zijn uitgevoerd, waarvan zeventien een positief resultaat opleverde. Er komt een station op Stoelmanseiland, een medische faciliteit die zal dienen als isolatieplek voor mensen die positief zijn.

Jintie vertelt dat de situatie in het zuiden "onder controle" is. Echter, MZ kan vanwege de regens nog steeds niet naar het gebied. De directeur geeft wel mee dat de voedselvoorziening is gegarandeerd. Het voedsel is vanuit Kwamalasamutu naar Sipalwini gebracht in samenwerking met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, het Amazone Conservation Team Suriname en de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname.

Over het midden van het land erkent Jintie dat de goudmijnen zorgen baren, omdat de uitbraak ook te voelen is in omliggende dorpen, zoals Balingsoela. Een team is bezig swabs af te nemen. "Er zijn Covid-19-gevallen gemeld. Nu wordt er een positief geteste persoon met een ambulance vervoerd naar Paramaribo", aldus Jintie, die eraan toevoegde dat er "enorm veel werk" is. "Daarom zijn we blij met de ondersteuning."

De Covid-19-barometer werd dinsdagmiddag bijgesteld. Met veertien nieuwe besmettingen klom het totaal aantal positieven naar 515, inclusief 275 active cases. Intussen zijn 227 personen genezen, maar kwamen er wel drie burgers bij op de intensivecareafdeling, waardoor er nu zeven man op die unit worden verpleegd. Het aantal burgers in quarantaine bedraagt 379.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina