Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Felicitaties met uitdagingen

COMMENTAAR: Felicitaties met uitdagingen

30/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Felicitaties met uitdagingen

 

VOOR SURINAME ZIJN felicitaties op zijn plaats. Er is een nieuw gekozen parlement met Ronnie Brunswijk als voorzitter en Dew Sharman als vicevoorzitter. De toespraak van Brunswijk noemt menigeen zeer inspirerend. Door het noemen van de namen van zijn voorouders compleet met de lo waartoe hij behoort, illustreerde Brunswijk, dat van een achterstand komen, geen eenvoudige taak is. De rode draad van zijn trotse betoog was dan ook dat zijn voorouders zich dit moment niet voor de geest hadden kunnen halen.

Ongeveer op hetzelfde zinspeelde president Desi Bouterse in 2010 ook beretrots toen hij zichzelf wan pikin ingi boi van Kaswinika noemde die aan de vooravond van zijn presidentschap stond. Daar stopt de overeenkomst niet bij. Net als Bouterse is ook Brunswijk bij verstek in Nederland veroordeeld tot een langjarige gevangenisstraf voor drugstransport. Beiden beweren echter onschuldig te zijn.

Historisch was het moment waarop Brunswijk in de hoedanigheid van parlementsvoorzitter Bouterse vroeg zijn felicitatieboodschap uit te spreken die natuurlijk aan hem gericht moest worden. Een vleugje triomf klonk daarbij door in de stem van Brunswijk; hij stond als oud-lijfwacht en oud-rebellenleider tegenover de man tegen wie hij had gevochten. Dus triomf omdat hij in bestuurlijke zin de democratische ladder aan het beklimmen is, terwijl Bouterse aan zijn aftocht begint.

Echter, het parlement wacht onder Brunswijk een huzarenstuk. Het land heeft enorme problemen en met nog maar drie maanden te gaan moet niet alleen een nieuwe begroting opgesteld, ook de oude moet nog behandeld worden. Dat zal veel tijd en energie vergen van een parlement dat voor een deel ook te maken heeft met jonge, doch veelbelovende leden. De werkstress en vooral de oppositie van de NDP die verwacht mag worden, zouden voor elke voorzitter een uitdaging zijn.

Voor Brunswijk kan dat mogelijk een extra provocatie zijn omdat hij niet bekend staat als verdraagzaam. Kritiek, ook op het sportveld, schoot hem vaak in het verkeerde keelgat en de verbale en rake klappen in het parlement bleven in het verleden niet uit. De hoop is dat hij intussen zoveel is gegroeid in zijn leidinggevende capaciteiten, zoals in zijn kennisniveau waar absoluut niets op aan te merken valt.

Toch is het belangrijk te beseffen dat wie op schouders van voorouders staat een immense verantwoordelijkheid heeft om hoge verwachtingen waar te maken. Het is niet slechts een kwestie van ondersteuning krijgen, maar ook dankbaarheid tonen door goed en eerlijk te werken. De overeenkomsten tussen Bouterse en Brunswijk zijn evident, de grote vraag is of het daarbij stopt en Brunswijk veel beter werk zal leveren dan Bouterse. De voorzitter krijgt in ieder geval het voordeel van de twijfel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina