Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Eerdere overdracht geen probleem'

'Vervroegde bestuursoverdracht niet bij wet geregeld'

29/06/2020 07:54 - Naomi Hoever

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen.

Staatsrechtgeleerde Sam Polanen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het eerder overdragen van het bestuur van het land vormt bestuursrechtelijk geen probleem zegt staatsrechtgeleerde Sam Polanen in gesprek met de Ware Tijd. De regering-Bouterse/Adhin wil midden juli de macht overdragen. Officieel zou Desi Bouterse op 12 augustus afstand moeten doen van het ambt van president en zou zijn opvolger worden ingezworen. Dat dit eerder gebeurt, heeft volgens Polanen geen (grond)wettelijke consequenties, omdat de Grondwet geen dag noemt maar een periode van vijf jaar als ambtstermijn voor beide hoogwaardigheidsbekleders.

Polanen legt uit dat de bestuursperiode begint vanaf het moment waarop de president de eed heeft afgelegd en is geïnstalleerd. "De datum is nergens vastgelegd. Er wordt alleen een periode van vijf jaar genoemd. Dat geldt ook voor De Nationale Assemblee." Op de dag van aftreden gaat de periode van vijf jaar in. "Als het niet lukt, moet men een oplossing vinden." Polanen zegt dat er niets verandert als de president en/of vicepresident eerder terugtreedt. "Er is niets aan de hand. Als zaken maar goed worden afgewikkeld."

Maandag treedt De Nationale Assemblee in nieuwe samenstelling aan. De vergadering zal worden geleid door Soewarto Moestadja, het oudste, gekozen lid in jaren. Hij zal vooraf door president Bouterse worden beëdigd. Nadat onder leiding van Moestadja de overige leden zijn toegelaten, kiest het nieuwe parlement een voorzitter en ondervoorzitter. Dat gebeurt bij gewone meerderheid. Binnen dertig dagen na deze datum worden de vicepresident en president gekozen; de vp bij gewone meerderheid en de president bij tweederde. Als dat aantal niet wordt gehaald in DNA dan doet de Verenigde Volksvergadering uitspraak bij gewone meerderheid.

De coalitie wordt gevormd door de VHP (twintig zetels), Abop (acht), NPS (drie) en Pertjajah Luhur (twee). Afgesproken is dat de VHP de president en ondervoorzitter van het parlement levert en dat Abop de positie van vp en voorzitter DNA (Ronnie Brunswijk) invult. Chandrikapersad Santokhi werd zondagavond unaniem voorgedragen voor het presidentschap tijdens een vergadering van het hoofdbestuur van de VHP. Dew Sharman zal is de kandidaat voor het vicevoorzitterschap van het parlement, terwijl Asiskumar Gajadien de fractieleider van de coalitie wordt.

Intussen circuleren verschillende namen van personen die kans maken als minister benoemd te worden. Voor het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie alleen al zijn circa tien namen van kandidaten gedropt door diverse segmenten van de partij. Ook wordt de naam van zeker vier als DNA-lid gekozen VHP'ers genoemd die mogelijk een plek in het nieuwe kabinet krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina