Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Live blog: Beëdiging nieuwe parlementsleden aangevangen

Live blog: Beëdiging nieuwe parlementsleden aangevangen

29/06/2020 10:45 - Van onze redactie

De zegen wordt door een geestelijke uitgesproken over VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.

De zegen wordt door een geestelijke uitgesproken over VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Op maandag 29 juni worden de nieuwe parlementsleden toegelaten. De gekozen personen leggen in een openbare bijeenkomst de eed of belofte af in handen van de fungerend voorzitter Soewarto Moestadja. Hij werd eerder op de dag volgens artikel 66 van de Grondwet als de oudste persoon in jaren, onder de gekozenen, beëdigd als fungerend voorzitter door president Desi Bouterse.

10:39

De eerste groep van zeventien parlementariërs wordt beëdigd. De eerste is Sergio Akiemboto (NDP/Brokopondo), in het kabinet-Bouterse/Adhin minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Daarna volgen Ronny Asabina (BEP/Brokopondo), Marinus Bee (Abop/Marowijne), Edward Belfort (Abop/Paramaribo), Sham Binda (VHP/Paramaribo), Melvin Bouva (NDP/Paramaribo), Ronnie Brunswijk (Abop/Marowijne), Radjendrekoemar Debie (VHP/Saramacca), Cheryl Dijksteel (VHP/Paramaribo), Iona Edwards (NDP/Sipaliwini), Patricia Etnel (NPS/Paramaribo), Asiskumar Gajadien (VHP/Wanica), Mohamedsafiek Gowrie (VHP/Nickerie), Miquella Huur (PL-Abop-lijstverbinding/Wanica), Niesha Jhakry (VHP/Nickerie), Mahinderkoemar Jogi (VHP/Saramacca) en Ebu Jones (NDP/Nickerie).

10:47

De meeste parlementariërs kozen tot nu toe voor een geestelijke om hen bij te staan. Een uitzondering vormde Edward Belfort (Abop/Paramaribo).

10:49

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Abop en kandidaat-voorzitter van DNA, is daarnet bijgestaan door de rooms-katholieke pater Esteban Kross.

10:52

Cheryl Dijksteel van de VHP is daarnet als eerste vrouw beëdigd.

10:53

Ook Iona Edwards (NDP) wordt niet bijgestaan door een geestelijke. In Sipaliwini werd ze bij voorkeur gekozen.

10:54

Patricia Etnel (NPS) is daarnet beëdigd. Ook over haar sprak pater Esteban Kross de zegen uit.

10:55

Asiskumar Gajadien (VHP) kiest voor de eed "zo waarlijk helpe mij God Almachtig". Zondagavond laat werd bekend dat Gajadien in het nieuwe parlement als fractieleider van de gezamenlijke coalitie (VHP-Abop-NPS-PL) zal optreden.

10:59

Miquella Soemar-Huur (Abop/PL), met opvallend gele mondkap, wordt beëdigd. "Dat verklaar en beloof ik." Ze is in Wanica als PL-kandidaat gekozen, maar is formeel van de Abop. De partijen waren een lijstverbinding aangegaan.

11:03

Na Niesha Jhakry, is nu Mahinderkoemar Jogi aan de beurt. De VHP'er, die eerder dit jaar uit een parlementsvergadering werd gezet door oud-DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zegt dat het zijn laatste termijn wordt.

11:06

Ebu Jones wordt als laatste van de eerste groep beëdigd. Hij deed de belofte. Jones heeft Suriname in de regering-Bouterse/Adhin gediend op diplomatieke posten in Nederland, Frankrijk en laatstelijk Guyana. Jones, kandidaat van de NDP in Nickerie, werd bijgestaan door twee geestelijken.

 

De eerste groep is afgehandeld en wordt naar buiten begeleid. Zo dadelijk volgen de volgende zeventien kandidaten.

 

11:11

Josafat Obed Kanape (Abop/Sipaliwini) is de eerste van de tweede groep die wordt beëdigd. Hij is gestoken in cultureel gewaad en luidt de bel, waar hij altijd mee loopt.

11:13

Een tweede Kanapé wordt beëdigd. Het gaat nu om Remi Richard van de BEP. Hij had geen geestelijke.

11:14

Soerjani Mingoen-Karijomenawi (VHP/Commewijne) is de eerste vrouw in de tweede groep.

11:16

Evert Legiran Karto (Pertjajah Luhur) is de tweede parlementariër van Commewijne die wordt beëdigd.

11:18

Patrick Kensenhuis (NDP/Para) wordt beëdigd als DNA-lid. Hij heeft eerder zitting gehad in het parlement; eerst als NPS'er en daarna als NDP'er. Direct na hem volgde districtsgenoot Ramon Koedemoesoe (Abop).

11:22

Na Jayant Lalbiharie (NDP/Saramacca) en Stephen Madsaleh (VHP/Nickerie) volgt nu Krishna Mathoera (VHP/Wanica), die de belofte aflegt. Mathoera werd genoemd als kandidaat om vicevoorzitter van het nieuwe parlement te worden, maar de VHP maakte zondagavond bekend dat ze geen belangstelling heeft voor de functie.

11:25

Reshma Mangre (VHP/Wanica) is daarnet beëdigd. Mangre is bekend als voorzitter van de onderwijsbonden Bond van Leraren en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname.

11:28

André Misiekaba (NDP/Paramaribo) wordt momenteel beëdigd. Hij kiest voor de belofte. Misiekaba, in het kabinet-Bouterse/Adhin minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, is door de NDP aangewezen als fractieleider in het nieuwe parlement.

11:32

Vier VHP'ers op rij beëdigd: Sidik Moertabat en Mohammad Mohab-Ali (Wanica), Roy Mohan (Commewijne) en Riad Nurmohamed (Paramaribo).

11:34

Rabindre Parmessar (NDP/Paramaribo) kiest voor de belofte. Parmessar is eerder parlementariër geweest en is in het kabinet-Bouterse/Adhin minister LVV. Hij werd niet bijgestaan door een geestelijke. Eerder op de dag had hij op Facebook zijn ongenoegen geuit dat hij zijn uitnodiging laat had ontvangen.

11:35

De tweede groep wordt afgesloten door Ivanildo Plein van de NPS.

 

In de derde groep zitten vijftien kandidaten in tegenstelling tot de zeventien in de eerste en tweede groep. Jennifer Geerlings-Simons en Desi Bouterse, beiden van de NDP, hebben namelijk niet bewilligd. Geerlings-Simons heeft besloten na 24 jaar afscheid te nemen van het parlement. Door opschuiving kwam Stephen Tsang in het parlement. Bouterse is momenteel nog president van het land. Ashwin Adhin is nog niet toegelaten tot DNA. Hij is momenteel nog vicepresident.

 

11:42

Diana Pokie, die kiest voor de belofte, bijt de spits af in de derde groep. Zij is parlementariër van de Abop in district Brokopondo. Pokie heeft eerder zitting gehad in DNA.

11:43

Harriët Ramdien (VHP/Nickerie) keert na tien jaar terug in het parlement. De oud-districtscommissaris van Coronie kiest voor de belofte. Namens DNP 2000 zat ze in 2005 in DNA. In 2010, toen NDP'er, werd ze niet gekozen. Het jaar daarop werd ze districtscommissaris. In 2015 was ze kandidaat van de VHP. Hoewel ze de meeste stemmen behaalde in Nickerie, werd ze niet gekozen in het parlement.

11:46

NPS-voorzitter Gregory Rusland (Paramaribo) is daarnet toegelaten tot het nieuwe parlement. Hij werd niet door een geestelijke bijgestaan. In het vorige parlement was hij fractieleider van de NPS.

11:48

Twee vrouwen van de NDP achter elkaar: Claudie Sabajo (Marowijne) en Annie Sadi (Commewijne). Sadi had geen geestelijke.

11:49

Edgar Sampie (Abop) is net beëdigd. Hij is eerder jeugdparlementariër geweest.

11:50

Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP, legt de eed af als parlementariër. Hij werd gekozen in district Wanica. Santokhi is presidentskandidaat van de VHP en de nieuwe coalitie.

11:53

Na Santokhi is Dew Sharman, eveneens van de VHP, aan de beurt. Hij kiest voor de eed. Sharman is zondagavond door het hoofdbestuur van de VHP voorgedragen als kandidaat-ondervoorzitter van het nieuwe parlement.

11:56

Stephen Tsang kiest niet voor een geestelijke. In het kabinet-Bouterse/Adhin was hij minister van Handel, Industrie en Toerisme. Vóór zijn aanstelling als minister zat hij al in het parlement.

11:57

Remie Tarnadi (NDP) is eerste parlementariër van het district Coronie die wordt beëdigd. Hij is ook districtscommissaris geweest in het kokosdistrict.

11:58

Cedric van Samson (VHP/Paramaribo) kiest voor de belofte. Van Samson bekend onder de artiestennaam Ragga Djong, brengt het nieuws op ludieke manier op SCCN als 'De dekoloog'. Ook zong hij het nummer 'Pe a moni de', een vraag die gericht was tegen president Bouterse.

12:00

Dinotha Vorswijk (Abop/Sipaliwini), Jennifer Vreedzaam (NDP/Para), Chuanrui Wang (VHP/Paramaribo) en Joan Wielzen (NDP/Coronie) sluiten de rij af. De drie vrouwen hebben eerder zitting gehad in het parlement. Wang had geen geestelijke.

12:07

Fungerend voorzitter Soewarto Moestadja feliciteert de 49 parlementariërs met hun toelating als lid van het hoogste college van staat. President Desi Bouterse wordt uitgeleide gedaan. Moestadja sluit de bijeenkomst. Om half één 's middags vindt de buitengewone openbare vergadering plaats, waarbij de voorzitter en ondervoorzitter van De Nationale Assemblee zullen worden gekozen.

12:10

De Ware Tijd sluit deze live blog af.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina