Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hoop voor sport

COMMENTAAR: Hoop voor sport

29/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Hoop voor sport

 

HOOP DOET LEVEN en een beetje hoop kreeg sportminnend Suriname vorige week van de beoogde coalitie. Niemand minder dan de gedoodverfde presidentskandidaat Chandrikapersad Santokhi heeft zich favorabel uitgelaten over de sport. Tot nu toe hebben de samenwerkende partijen laten zien een vliegende start te willen maken.

De indruk die Santokhi gewekt heeft is dat de komende regering sport niet zal zien als buitenbeentje. Het kan nog wel even duren, voordat vanuit de regering sport inderdaad wordt aangepakt, omdat er grotere prioriteiten zijn. Daarvoor moeten wij de ogen niet sluiten. Daarom zou het goed zijn als alvast sportbonden en -clubs actie ondernemen en langzaamaan, maar wel planmatig, hun activiteiten weer oppakken en lijnen beginnen uit te zetten voor het nieuwe normaal.

Santokhi benadrukt de noodzaak van het blijven naleven van de Covid-maatregelen en speelt met de gedachte van aanvullende maatregelen op weg naar het nieuwe normaal. Omdat sport een belangrijk deel is van het maatschappelijk leven zou het Covid-19 Management team zich in de onvermijdelijke overgangsfase naar het nieuwe normaal ook kunnen laten adviseren door sportdeskundigen. West-Europa is op weg naar 'normalisering' en is ons stappen voor. Het is allemaal nog wat onwennig, bijvoorbeeld spelen zonder publiek, maar er is een begin gemaakt. Wij moeten ons niet spiegelen aan het buitenland, omdat daar het probleem van geld niet direct speelt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Suriname.

De Europese bonden hebben laten zien dat het in de opstartfase veelal gaat om creativiteit en improvisatievermogen. Uiteraard kost spelen zonder publiek geld, omdat lege stadions betekent geen inkomsten en ook sponsoring ligt grotendeels stil. De spelers in Europa hebben zich zo te zien goed aangepast aan de nieuwe situatie. Dat komt voor een deel omdat zaken hen worden opgelegd, vanwege hun prof status, maar onze voetballers zijn amateurs en moeten buitenshuis de kost verdienen en daar hebben bonden en clubs geen grip op. Wel moeten de sporters beseffen dat zij onder alle omstandigheden de voorschriften in het kader van corona moeten blijven volgen. Immers, terug naar af - drie weken geleden moesten we al opnieuw beginnen - moeten we niet nog een keer meemaken.

De coalitie moet beseffen dat verschillende topsporters in de periode voorafgaand aan de coronacrisis Suriname op de kaart hebben gezet. Deze Srananman moeten wij koesteren en hen stimuleren niet te verslappen en hen aanmoedigen om waar door de crisis dit wel is gebeurd, hun sport weer op te pakken.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina