Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nola Hatterman Kunstacademie sluit eerder

Nola Hatterman Kunstacademie sluit eerder

28/06/2020 10:10 - Audry Wajwakana

Pupillen van de Nola Hatterman Kunstacademie werken aan hun opdracht. Na dinsdag sluit de opleiding voor dit schooljaar de deuren.

Pupillen van de Nola Hatterman Kunstacademie werken aan hun opdracht. Na dinsdag sluit de opleiding voor dit schooljaar de deuren. Foto: NHAA  

PARAMARIBO - De vakantieperiode van de Nola Hatterman Art Academy (NHAA) is met anderhalve maand vervroegd. Het schooljaar wordt op 30 juni afgesloten. De jaarlijkse vakantieschool, met meer dan honderd inschrijvingen, vindt ook geen voortgang vanwege de Covid-19-pandemie.

Sunil Pujhun, coördinator van de kunstopleiding, zegt tegen de Ware Tijd dat de school met het schema van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (OWC) werkt. "We hebben er nog geen zicht op wanneer de scholen weer normaal opengaan. Het is dus niet gunstig om de kinderen maar voor anderhalve maand lessen te laten volgen", zegt Puljhun. De vervroegde vakantie geldt alleen voor de leerlingen van de jeugdafdeling, die in het eerste en tweede kwartaal optimaal les hebben gevolgd. Voor de vierjarige opleiding (16 jaar, … red.) zijn er speciale maatregelen getroffen.

De studenten van het eerste en tweede leerjaar hebben opdrachten meegekregen die ze thuis moeten maken. De werkstukken moeten ze in augustus bij de school inleveren, waarna ze beoordeeld zullen worden. Met de derdejaarsstudenten zijn er andere afspraken gemaakt. "De studenten in het laatste leerjaar werden in april door de examencommissie geëvalueerd. Er werd naar hun werken gekeken en ze kregen groen licht om door te gaan. In oktober moeten ze een presentatie houden, die bepaalt of zij geslaagd zijn of niet", zegt Puljhun.

De schoolleiding heeft verschillende manieren bedacht om dit schooljaar niet verloren te laten gaan. Vanwege het feit dat er uitsluitend expressievakken worden verzorgd, zijn onlinelessen volgens Puljhun niet mogelijk. "Bij tekenen is fysiek contact belangrijk, omdat het uitleggen van bijvoorbeeld een stillevenopdracht veel ingewikkelder is dan het behandelen van de aardrijkskundeles." Hij hoopt dat de leerlingen van de jeugdafdeling (jonger dan zestien jaar) niet gedemotiveerd raken, maar zelf de handen uit de mouwen steken en thuis verder oefenen.

NHAA heeft te kampen met financiële problemen als gevolg van de Covid-19- pandemie. De school die haar inkomsten verdient middels inschrijvingen, is momenteel lam geslagen. "Het is zo erg dat onze telefoon- en internetverbinding zijn afgesloten", zegt Puljhun. De schoolleiding zal daarom het telecombedrijf benaderen om de verbinding open te stellen. "De leerlingen en studenten zijn thuis, maar de docenten, administratieve krachten en de leiding moeten wel op school zijn om zich voor te bereiden op het afronden van het schooljaar."

Puljhun prijst zich gelukkig dat het personeel op de loonlijst van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur staat. "Voor de rest moeten we het hebben van de inschrijvingen, fondsen en vrienden die de school ondersteunen", zegt de schoolcoördinator.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina