Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Moringabrood voor groter publiek

Moringabrood voor groter publiek

28/06/2020 16:03 - Sharon Singh

Moringabrood voor groter publiek

Moringabrood: tien in een pak. Foto: Pikin Sranan  

PARAMARIBO - Suriname is een broodland; bij alle maaltijden kan er brood worden gegeten met verschillende belegsoorten. Het gros van de bevolking eet witbrood, wat volgens onderzoek ongezond is, vanwege het ontbreken van vitamines en mineralen. Pikin Sranan Organic Farm heeft een gezonder alternatief voor de liefhebbers: moringabroden

Dennis Tauwnaar, eigenaar van Pikin Sranan Organic Farm, gebruikt al jaren dit familierecept. "In deze Covid-19-tijd wilden wij het witbrood dat door velen wordt gegeten, verrijken met een ander ingrediënt dat het immuunsysteem een boost geeft", vertelt Tauwnaar.

Thuis bakt hij op een traditionele manier. "Het is echt een leuke bezigheid om je eigen voeding te maken. Moet je de kleur van het deeg eens zien na toevoeging van de moringapoeder. De keuken ruikt naar moringa tijdens het bakproces." In diezelfde geurige keuken, proeft dat brood ook naar deze superfood. "Hemels", omschrijft Tauwnaar die belevenis.

Als mensen iets meer zouden vragen van hun witbrood, dan zouden ze meer binnen krijgen dan alleen zetmeel, meent Tauwnaar. "Want eerlijk, soms lust je het brood alleen al als je naar onze lekkere belegsoorten kijkt. Dan moet je consessies doen", meent de gezondheidsfanatiekeling.

Daarom heeft hij een versie op de markt gebracht die verrijkt is met andere kruiden. Zijn moringabrood kan nog gezonder met pitten van de moringapeultjes, maar dat is toekomstmuziek. "We doen het stapvoets. Als dit brood bekend is geworden en de vraag toeneemt, kan ik meer varianten introduceren."

Pikin Sranan Organic Farm adviseerde elf jaar geleden als eerste Surinaams bedrijf het gebruik van moringabladeren. Naast de witte puntjes worden er tarwebroden gemaakt. Allen hebben moringapoeder als ingrediënt, maar bij een bepaalde temperatuur gaan vitamines en mineralen uit producten.

Ook bij brood zal dat het geval zijn. "De broden blijven maximaal tien minuten in de oven. Een deel van de voedingswaarden zal vervliegen bij verhitting, maar er blijft een groot deel achter vanwege de korte baktijd." Om de broden te laten voldoen aan de standaardeisen is Pikin Sranan Organic Farm een samenwerking aangegaan met Gill's Bakery, die bekend stond om cassave-casinobroden, die echter niet meer aan de man worden gebracht.

Op Lelydorp, waar Tauwnaar woont, plant hij verschillende fruit- en kruidensoorten. Achter Zanderij heeft hij zo'n twintig hectare aan grond, waarop hij cacao, ananas, suikerriet, cashew en marva verbouwt. Volgens Tauwnaar zijn de marvaplantjes, die op savannegrond zijn geplant, aromatischer dan de rest.

Het grootste voordeel is dat zijn gewassen, waaronder ook groentesoorten, biologisch worden geteeld. "We moeten meewerken met de natuur en niet tegen. Ik heb een hekel aan bestrijdingsmiddelen. Alles wat ik plant gebruik ik zelf, dus ik let er streng op dat we slim planten en als het moet biologische middelen inzetten voor de plantengroei."

Tauwnaar plant boszuurzak (Annona Montana) in plaats van de annona muricata, de zuurzak die overal in de winkels te vinden is. De vrucht staat bekend als graviola en wordt door traditionele genezers aanbevolen als middel om kanker te genezen. Het gaat voornamelijk om de bladeren. "Omdat deze soort veel last heeft van ziektes en schimmels, wordt die vaak bespoten. Ik weet niet of het dan nog zo gezond is om als thee te drinken. Ik plant de boszuurzak, omdat deze geen natuurlijke vijanden heeft. De vrucht is misschien niet zo zoet als de graviola, maar wel gezond."

De bladeren van de Annona Montana worden gedroogd en in theezakjes gedaan voor de verkoop. Afstand speelt geen rol voor wat traditionele medicijnen betreft, mensen vinden de weg wel naar zijn huis. Ook zijn moringathee ondergaat een natuurlijk proces van drogen, voordat deze in de molen wordt gemalen.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina