Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk oordeel CCJ in verkiezingssoap Guyana

Mogelijk oordeel CCJ in verkiezingssoap Guyana

28/06/2020 08:01 - Van onze redactie

Oppositieleider Bharat Jagdeo (PPP/C) wordt welkom geheten door president David Granger (APNU/AFC) tijdens een ontmoeting maanden terug.

Oppositieleider Bharat Jagdeo (PPP/C) wordt welkom geheten door president David Granger (APNU/AFC) tijdens een ontmoeting maanden terug. Foto: Guyana Times  

PARAMARIBO - De afwikkeling van de op 2 maart in Guyana gehouden verkiezingen lijkt naarmate de tijd verstrijkt steeds chaotischer te worden. De kwestie is nu op het bord van de Caribbean Court of Justice (CCJ) beland, die woensdag beslist of het wel hierover mag oordelen alvorens de zaak inhoudelijk te behandelen.

De oppositionele People's Progressive Party/Civic (PPP/C) van Bharat Jagdeo bracht de zaak aan bij de CCJ, nadat weer tumult ontstond als gevolg van een uitspraak van het Hof van Beroep in Guyana. Die oordeelde dat met de zinsnede "meer uitgebrachte stemmen", zoals in de wet staat, bedoeld wordt "meer uitgebrachte valide stemmen". Dit was koren op de molen van Chief Election Officer Keith Lowenfield om 115.000 stembiljetten af te voeren, waarvan het huidige A Partnership for National Unity/Alliance for Change (APNU/AFC)-kabinet, onder leiding van president Donald Granger meent dat die ongeldig zijn. Op basis hiervan zou deze coalitie winnaar van de verkiezingen zijn, wat niet het geval zou zijn als het resultaat van de door de Caricom gescreende hertelling was aangehouden. Die hertelling wijst de PPP als winnaar aan.

De laatste handelingen wekten de woede van Caricom-voorzitter Mia Mottley die zich afvroeg waar Lowenfield het mandaat vandaan haalde om stemmen die al geldig waren verklaard, alsnog ongeldig te verklaren. Zij benadrukte dat het Guyanese volk meer dan honderd dagen na de verkiezingen recht heeft op een uitslag. De regering-Granger werd onsportiviteit verweten. Het kwam haar op kritiek vanuit het boze APNU/AFC-kamp te staan. "De waarheid doet pijn", was de enige reactie van de Caricom-voorzitter daarop. Ondertussen heeft de Guyanese Justitieminister Basil Williams verklaard dat de CCJ geen jurisdictie heeft te oordelen over het besluit van het Hof van Beroep. Er zou geen beroep tegen dit vonnis mogelijk zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina