Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Asfa-voorzitter bezorgd over vervroegde regeringsoverdracht

Asfa-voorzitter bezorgd over vervroegde regeringsoverdracht

28/06/2020 06:00 - Jason Pinas

Asfa-voorzitter bezorgd over vervroegde regeringsoverdracht

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Asfa. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), is niet helemaal blij met de vervroegde machtsoverdracht van de huidige regering. Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven heeft hij graag dat zaken op een goede en correcte manier worden overgedragen aan de regering die zal aantreden.

Bilkerdijk benadrukt tegenover de Ware Tijd dat zijn organisatie formeel nog niet op de hoogte is gesteld van de vervroegde wisseling van de wacht. Hoewel hij en collega's van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven eerder hebben gepleit voor een snelle overdracht van de regeermacht, had hij niet verwacht dat het proces zo snel afgehandeld zou worden. "Dit is voor mij een zorgpunt, omdat je toch wel verwacht dat een uittredende regering zaken goed afwikkelt, voordat er wordt overgedragen", merkt Bilkerdijk op.

Tijdens een persconferentie woensdag hebben VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk van de Abop beaamd dat ze samen met de NPS en de Pertjaja Luhur ruim een maand vóór de eigenlijke datum het bestuur van het land gaan overnemen. Zowel Brunswijk als Santokhi meent dat de voorbereidingen voor de overdracht in goed overleg met president Desi Bouterse plaatsvinden.

Brunswijk stelt dat de aankomende coalitie continu in onderhandeling is met het staatshoofd. Er zijn uit die gesprekken ook een aantal afspraken voortgevloeid. "Wij gaan heel voorzichtig de zaak overnemen en natuurlijk rekening houden met een aantal afspraken. We zijn nog bezig te praten met de president om te kijken wat hij wil", zei de Abop-voorzitter. Wat de afspraken inhouden, is niet concreet gezegd.

Bilkerdijk hoopt niet dat de aftredende regering zichzelf eerst zegent met verhoogde salarissen, twk's en leningen voordat ze aftreedt, waardoor de nieuwe regering onder een grotere druk komt te staan. "Als dat het is, zou dat op z'n zachtst gezegd niet elegant zijn. We misgunnen niemand die middelen tegoed hebben bij de overheid, maar als de overheid de middelen niet heeft, dan laat je dat even over aan de nieuwe regering, zodat ze kunnen kijken hoe ze ermee omgaan", vervolgt Bilkerdijk.

Volgens hem had de machtsovername het vroegst rond begin augustus kunnen plaatsvinden. De ASFA-voorzitter betwijfelt of een nieuw regeerteam binnen drie weken al gevormd kan worden. Bilkerdijk: "Ik ben een beetje bezorgd over het tempo. Het mocht snel gebeuren maar niet binnen zo een korte tijd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina