Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Breuklijn nieuwe coalitie lijkt te zijn hersteld

Breuklijn nieuwe coalitie lijkt te zijn hersteld

27/06/2020 14:32 - Ivan Cairo

Breuklijn nieuwe coalitie lijkt te zijn hersteld

 

PARAMARIBO - De haarscheurtjes in de nieuwe coalitie zijn voorlopig gelijmd. Er komt geen nieuw ministerie van Olie- en Gas, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Wel komt er een ministerie van Ruimtelijke ordening en Milieu. Dat is het compromis dat de leiders van de VHP, Abop, NPS en PL zaterdag met elkaar hebben bereikt.

Abop stelde zich namelijk op het standpunt dat uit de hearings geen draagvlak is gevonden voor het instellen van het ministerie van Olie- en Gas en dit daarom niet ingesteld zal worden. Daar zij reeds Natuurlijke Hulpbronnen toegewezen had gekregen, zal Abop dan het beheer krijgen over alle natuurlijke hulpbronnen inclusief olie en gas. De partij was wel bereid een directoraat van het departement van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer in te leveren.

Evenzo de VHP. Deze partij staat het directoraat Milieu af dat bij Volksgezondheid was gevoegd. Abop levert het directoraat Ruimtelijke ordening in en is besloten, dat er een nieuw ministerie van Ruimtelijke ordening en Milieu komt, dat onder beheer van de NPS komt. De NPS-voorzitter moet deze zaak nog aan de structuren voorleggen. Het beleid wat betreft Grond- en Bosbeheer blijft in handen van Abop.

Bij diverse gelegenheden hebben de leiders van de nieuwe coalitie aangegeven dat de ministeries geen eigendommen worden van de deelnemende politieke partijen, maar dat er sprake zal zijn van collectief beheer en eenheid van bestuur. Tijdens de ontmoeting hebben de leiders zich ook gebogen over de bijeenkomst van De Nationale Assemblee aanstaande maandag waarbij de gekozen leden zullen worden toegelaten waarna een voorzitter en vicevoorzitter zal worden gekozen.

De kandidaten voor deze posities zijn nog niet bekend. Abop levert de voorzitter voor het parlement en de VHP de vice-voorzitter. Het hoofdbestuur van de VHP komt zondagin de namiddag bijeen om zich te buigen over de bijeenkomst van maandag en het traject dat daarna volgt inclusief de verkiezing van president en vicepresident. Hier komt de presidentskandidaat, zeer waarschijnlijk voorzitter Chandrikapersad Santokhi, van de VHP en de vicepresident komt uit de geederen van Abop.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina