Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BOG gaat op zoek naar corona-besmette personen

BOG gaat op zoek naar corona-besmette personen

24/06/2020 00:30 - Naomi Hoever

BOG gaat op zoek naar corona-besmette personen

Een medewerker van het BOG staat op het punt een swab van een burger af te nemen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Van iets meer dan twintig personen op zes locaties is er dinsdag een swab afgenomen. Epidemioloog Radjesh Orie zegt dat dit aantal "goed" is om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingen in een bepaalde buurt. Het Bureau voor Openbare Gezondheid is dinsdag begonnen met werken vanuit een mobiele post om swabs af te nemen voor een test op het nieuwe coronavirus. Woensdag is Paramaribo Noord aan de beurt en donderdag Paramaribo Zuid.

De mobiele unit verplaatste zich in de omgevingen Kameelbrug, Lelydorp, Bomaweg, Koewarasan, Viki-zwembad en servicestation Kewalbansingh. Er is op die specifieke locaties getest, omdat een aantal positieve gevallen uit die gebieden komen. Swabs zijn afgenomen van mensen die acute klachten hadden zoals koorts, diarree of smaakverlies of een combinatie van deze klachten.

Orie zegt dat het een richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om alleen mensen met klachten te testen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft eerder gesteld dat sommige burgers het virus in zich kunnen dragen maar geen klachten ontwikkelen. Ondanks dat gegeven is het geen reden om iedereen te testen die zich meldt, zegt Orie. De mensen die in de drie dagen worden getest krijgen het resultaat na 48 uur. Deze burgers zijn vanaf het moment dat de test is afgenomen een 'Covid-verdachte' en moeten thuis blijven. Als de test positief is, worden ze opgehaald en in quarantaine geplaatst.

De mobiele test wordt uitgevoerd in gebieden waar de meeste besmette personen en hun contacten vandaan komen. De testen zullen vandaag op verschillende locaties in Paramaribo-Noord worden uitgevoerd: de Prinsesse- en Gongrijpstraat, Tourtonnelaan, Maretraite en Rainville. Donderdag is Paramaribo Zuid (onder meer Ephraïmszegen, Menckendam en Tammenga) de zogenoemde 'drive and walk through'-testlocatie.

De eerste coronabesmetting in Suriname werd op 13 maart gemeld. In de kleine 3,5 maand sindsdien zijn er 319 personen positief getest, van wie 142 genezen zijn verklaard. Negen burgers zijn bezweken aan de gevolgen van het gevreesde virus. Acht van de sterfgevallen werden deze maand geregistreerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina