Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkopen langs de weg en zijn uitdagingen

Verkopen langs de weg en zijn uitdagingen

21/06/2020 14:02 - Sharon Singh

Verkopen langs de weg en zijn uitdagingen

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Overdekte groente-, fruit-, vlees- en vismarkten blijven gesloten voor het publiek. Dat maakte president Desi Bouterse zaterdagavond bekend tijdens een televisietoespraak, waarin hij versoepeling van de lockdown aankondigde. Doordat de markten al geruime tijd zijn gesloten vanwege Covid-19 hebben wederverkopers ervoor gekozen hun groenten, fruit en aardvruchten langs de weg te verkopen. Een actie die zijn uitdagingen heeft.

Al weken staan verschillende verkopers langs de Kwattaweg, vanaf de Jagdeiweg tot en met de Kwattamarkt aan de Derde Rijweg. De Ware Tijd nam een kijkje. Omdat de weg en berm breed zijn, ondervindt het verkeer geen last van stoppende auto's bij groente- en fruitkraampjes. De mensen lopen elkaar niet voor de voeten en de verkopers houden zich aan de Covid-19-maatregelen. Iedereen heeft een mondkap op en bevindt zich op voldoende afstand van elkaar.

Bij een ruim gesorteerd tentje (komkommer, kouseband, peper, droge kokosnoten, bacoven, ananas, zuurzak en rijpe banaan) zit Devina Atwaroe. "Sinds de lockdown heb ik geen baan. Ik werkte bij een callcenter en mijn broer zat in de bouw. Hij heeft ook geen inkomen", steekt ze van wal. Een auto stopt op de berm. Een klant wenkt Atwaroe, die er naartoe sprint om de bestelling op te nemen. De klant is voornamelijk geïnteresseerd in zuurzak. De jonge vrouw loopt vervolgens met twee terug naar de auto, waardoor de koper een goede keuze kan maken. Atwaroe is tevreden, omdat ze beide vruchten van de hand heeft kunnen doen.

"Deze stand exploiteer ik met mijn moeder en broer", pakt ze de draad weer op. Het opkopen van groenten en fruit is nu gemakkelijker, omdat er een overschot op de markt is. "Wij zijn al drie maanden op deze locatie en hebben er geen spijt van." Atwaroe en haar buurvrouw Yetty Oetoen waren de eerste verkopers op de plek. Nu komen er steeds meer mensen bij. Oetoen vindt dat niet erg, omdat iedereen zijn broodje moet kunnen verdienen. Minder was wel dat ze door de politie is aangesproken om niet te dicht bij haar buren te zitten. "Atwaroe en ik waren de enigen die hier verkochten. Nu iemand mijn plek heeft ingenomen, zit ik te dicht op een ander. De andere 'opdringster' heeft gelijk, het is lantigron, maar ik was niemand tot last", zegt ze gebelgd.

Oetoen verkoopt trie, zoute vis en droge garnalen. "Ik kom niet vroeg, omdat de verkoop pas later op de dag opgang komt. Die andere mevrouw is pas een paar dagen hier en neemt gewoon mijn plek in beslag. De politie heeft mij aangeraden om vroeg te komen, waardoor ik op mijn eigen plaats kan verkopen." Oetoen heeft zeven jaar op de Kwattamarkt verkocht. Toen die vanwege het nieuwe coronavirus dichtging, besloot ze haar producten langs de weg te stallen. "De verkoop is afwisselend. Op de dinsdag en zaterdag gaat het goed vanwege de vrije dag die volgt, maar ik heb niets te klagen. Het is prettiger om hier te verkopen dan onder de markt. Ik zie mijn oude klanten terug, maar krijg er ook nieuwe bij." In tegenstellig tot de groenteverkopers, kan Oetoen haar producten invriezen als de verkoop minder is.

Onder de verkopers zitten ook Haïtianen. Marcillia Lapointe is al twintig jaar in Suriname en reist regelmatig naar Haïti af. "Suriname is een leuk land. Hier heb ik mijn 'draai' kunnen vinden. Ik woon te Sophia's Lust, maar kom hier verkopen." Haar wens is om een vergunning te krijgen. Haar man plant de aardvruchten, maar niet de gember die ze verkoopt. "Het gaat niet goed met de verkoop en ik weet niet waaraan dat te wijten is. Een kilogram gember kost nu SRD 80. Gelukkig is er interesse voor dit product bij nadering van feestdagen." De Haïtianen maken sap en thee met de gemberwortel. Ook Lapointe heeft last van een andere verkoopster, omdat die troep achterlaat. "De politie heeft me gezegd dat ik voorlopig hier mag verkopen als ik de plek maar onderhoud. Ik zorg ervoor dat ik dat doe, terwijl de andere verkoopster zich niet aan de regels houdt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina