Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Iris Satcha Felixdaal te weinig gehoord

Iris Satcha Felixdaal te weinig gehoord

21/06/2020 12:12 - Tascha Aveloo

Iris Felixdaal  geflankeerd door Lord Gamby en Theo Blijhout voor hun vertrek om Suriname te vertegenwoordigen op het Caribisch Songfestival.

Iris Felixdaal geflankeerd door Lord Gamby en Theo Blijhout voor hun vertrek om Suriname te vertegenwoordigen op het Caribisch Songfestival.  

PARAMARIBO - De muzikant Glenn Weisz sr. wijdde een In Memoriam aan een onlangs overleden zangeres, die te weinig is gehoord. De rouwkaart meldt dat Iris Satcha Felixdaal op 7 juni na een lange en moedige strijd naar haar Hemelse Vader is teruggekeerd. Zij werd geboren op 19 januari 1947 te Paramaribo en stond bekend als de Surinaamse Miriam Makeba.

Mensen beneden de vijftig zegt deze naam niets, maar Felixdaal was een legendarische zangeres. Paul Noordpool bracht Weisz sr. op de hoogte van haar overlijden, "dat niet onopgemerkt aan ons voorbij mag gaan". Dinsdag werd Felixdaal ten grave gedragen. Muziekkenner Henk van Vliet geeft aan dat de zangeres inderdaad uitzonderlijk was. "Zij was één van de artiesten van wie wij geen opnames hebben. Iedereen kent haar van live-optredens. Ze was jong met een formidabele stem. Ze heeft geen plaatopname, maar iedereen wist wie ze was."

Van Vliet zegt dat hij heeft geprobeerd om Felixdaal te spreken voor zijn programma 'Owru Pokuman fu Sranan', maar dat het moeizaam om contact te leggen. "Ook hier weerhield bescheidenheid haar ervan nog eenmaal in de spotlight te staan." Hij kan zich nog herinneren dat Felixdaal samen met Theo Bijlhout en Lord Gamby Suriname heeft vertegenwoordigd op het Caribisch Songfestival.

Weisz sr. was van plan om een uitgebreide necrologie te schrijven, maar vanwege de minimale beschikbare bronnen bleek het geen haalbare kaart: er was simpelweg niet voldoende informatie voorhanden. "Zij verdient het om nog één keer uitgebreid in de spotlight te staan", stelt hij in zijn stuk. Felixdaal bleek op zeer jeugdige leeftijd over een ongekend zangtalent te beschikken, waardoor zij al als vijftienjarige tussen de grote artiesten mocht optreden in de zondagmorgenshows, die toen in Theater Thalia werden georganiseerd. Hoewel ze zich met gemak staande hield tussen vrouwelijke diva's als Gerda Havertong, Marion Carrilho en Carla Joyce Snijders, trad zij sporadisch op.

Toen deze sterren vanwege uiteenlopende redenen de Surinaamse showbizz vaarwel zeiden, waren het Felixdaal en Helen Noordpool die de dienst uitmaakten. Echter, het werd nooit duidelijk waarom Felixdaal zo weinig in shows te bewonderen was. Uit gesprekken die Weisz sr. voerde met oudere zangers als Carrilho, Havertong, Noordpool, Oscar Harris, Leslie Gersie, Borger Breeveld, Van Vliet, Alfons Wielingen en dominee Ray Wimpel, kwam een bedeesde en verlegen zangeres in beeld, die wars was van alle glitter en glamour binnen de showbizz. Haar magistrale stem was voor haar genoeg.

Zij stond altijd rustig in een hoekje van het podium te wachten, totdat het haar beurt was om haar Makeba-liedjes ten gehore te brengen. De enige keer dat Weisz sr. haar live heeft meegemaakt was tijdens een show in Thalia, toen zij met haar hitsong 'The Naughty Little Flea', de zaal euforisch kreeg.

Felixdaal wordt vrijwel unaniem als de beste Surinaamse zangeres van die generatie beschouwd. Havertongs waardering voor haar bleek uit de volgende zin: "Als Iris meedeed, wist ik dat ik al mijn zangkwaliteiten moest aanspreken. Zij was namelijk in staat een artiest het podium af te blazen met haar stem." Ook Noordpool koestert dierbare herinneringen en vertelt dat Felixdaal altijd lief en aardig was. Zij profileerde zich nooit als te zijn 'Dé grote Iris Felixdaal'.

Legendarisch is de show in het Jaarbeurspaviljoen, waarin Felixdaal en een zangeres uit Nederland als grote sterren geprogrammeerd stonden. De Surinaamse zette zo een geweldige show neer dat het publiek de Nederlandse zangeres, die na haar opkwam, nog net niet uitjouwde. Terug in Nederland liet die artiest, die overigens ook een grootheid was, zich niet lovend uit over het Surinaamse publiek, maar betuigde later spijt.

Felixdaals vertrek uit de Surinaamse showbizz geschiedde geruisloos. Zij verdween plotseling van het toneel. Nu blijkt dat onder anderen Noordpool en Havertong vaker naar haar vroegen, maar niemand had bruikbare informatie. Noordpool wilde het nog eens met Felixdaal hebben over de periode waarin zij de gevierde zangeressen van Suriname waren; zij met haar hits 'Don't Make Me Over' en 'Goldfinger' en Felixdaal met haar Makeba-nummers.

Weisz sr.: "Ik denk dat de conclusie gerechtvaardigd is dat Iris Felixdaal één van onze grootste Surinaamse zangeressen ooit is geweest. Een vrouw die vanwege haar bescheiden karakter nooit de aandacht en waardering heeft gekregen, die zij dubbel en dwars verdiende. Ik ben ervan overtuigd dat in het koor der engelen een prominente plek voor Iris is weggelegd. Rust zacht lieve bescheiden talentvolle vrouw, het ga je goed."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina