Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Online afstuderen blijkt uitdaging voor Adek

Online afstuderen blijkt uitdaging voor Adek

19/06/2020 11:02 - Merredith Bruce

Online afstuderen blijkt uitdaging voor Adek

Eric Jagdew. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gaat in samenspraak met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) bekijken op welke manieren het mogelijk is dat studenten online afstuderen. Eric Jagdew, voorzitter van het universiteitsbestuur, zegt tegen de krant dat de instelling in feite al op het punt stond om dit toe te laten, toen zij geconfronteerd werd met de verscherpte lockdown.

Echter, er zijn ook andere factoren die hebben geleid tot het besluit om deze mogelijkheid voorlopig aan te houden. Een voorname factor is dat dit conform protocollen en richtlijnen van de examencommissie moet gebeuren, waarvan het één en ander grotendeels fysiek moet plaatsvinden. Daarvoor zou het personeel naar de campus moeten, wat nu niet kan. Er moeten bijvoorbeeld onderliggende documenten geverifieerd worden, zoals het bewijs dat een student alle vakken heeft gehaald.

Jagdew: "Niet alle documenten kunnen digitaal geverifieerd worden en daar gaat het om. We willen niet dat een student afstudeert, terwijl hij of zij niet aan alle voorwaarden daarvoor heeft voldaan." Jagdew merkt zijdelings op dat het collegejaar tot en met eind september duurt. "Dus ik begrijp in zekere zin de haast van studenten niet." Ondanks dat zet het bestuur zich ervoor in om te midden van de huidige situatie toch een mogelijkheid te vinden, zodat de studenten online de opleiding kunnen voltooien. Dat gebeurt in nauw overleg met OWC aan wie er gerapporteerd wordt.

Vanuit de universiteit zijn de examencommissie en de decanen belast met het afstuderen. "Het is niet dat we onwelwillend willen zijn tegenover de studenten", zegt Jagdew. De colleges worden wel normaal online verzorgd. Priscilla Abhilakh Missier, die de masteropleiding Bedrijfskunde doet, kan niet wachten om haar studie af te ronden. Ze heeft er geen moeite mee om dat digitaal te doen. "Het is gewoon een kwestie van je thesis presenteren en vragen beantwoorden. Als dat zo makkelijk is, waarom wachten?"

De studente zegt dat alles al in kannen en kruiken was om digitaal haar thesis te verdedigen; er was zelfs al een datum gepland, maar de verergerde coronasituatie gooide roet in het eten. Ook bij andere studenten was dat het geval. De Vereniging voor Minder Draagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS) heeft vorige week via de media een beroep gedaan op de universiteit en hbo-instellingen om studenten tegemoet te komen door hen de mogelijkheid tot virtueel afstuderen te bieden. De vereniging verwees naar andere landen, zoals Nederland, waar dit wel kan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina