Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wan Okasi stopt tijdelijk met zorgvervoer

Wan Okasi stopt tijdelijk met zorgvervoer

18/06/2020 15:54 - Merredith Bruce

Eén van de busjes waarmee Wan Okasi het zorgvervoer onderhoudt.

Eén van de busjes waarmee Wan Okasi het zorgvervoer onderhoudt. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - De stichting Wan Okasi heeft haar zorgvervoer vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen voorlopig stopgezet. Volgens voorzitter Aniel Koendjbiharie was dit besluit al genomen in maart toen het virus voor het eerst de kop opstak in Suriname. Toen de situatie zich begon te stabiliseren, werd het transport van behoeftige personen hervat, maar amper twee weken daarna was het bedrijf genoodzaakt de dienstverlening voorlopig te stoppen. “Omdat het een risico voor ons is. De doelgroep en personeelsleden komen fysiek met elkaar in contact, want je moet de mensen begeleiden”, legt Koendjbiharie uit.

Hij erkent dat mensen gedupeerd worden en overweegt vanwege de behoefte een aanvraag te doen bij het Covid-19-managementteam om de dienstverlening aangepast te mogen hervatten. Tot de doelgroep van het zorgvervoerbedrijf behoren mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en seniorenburgers die minder valide zijn. Volgens Koendjbiharie krijgt de organisatie bijna dagelijks vragen wanneer de dienstverlening zal worden hervat.

Vergeleken met anderen die ook zorgvervoer aanbieden, is Wan Okasi goedkoper en wordt er ook daarom vaker om gevraagd. "De vraag is: moet je het risico nemen?" Hij zegt dat veel mensen in de doelgroep onderliggende aandoeningen hebben die hen kwetsbaarder maken als zij het virus mochten oplopen. Daarnaast is er door het toegenomen aantal besmettingen geen zicht op wie het virus wel of niet in zich draagt, wat het volgens hem riskanter maakt om de dienstverlening onder de huidige omstandigheden te continueren. "Je weet niet wie wie is."

Enkele weken terug toen het zorgvervoer weer werd opgepakt werden slechts enkele personen vervoerd, ondanks dat het niet rendabel was. Hij stelt dat het bedrijf niet is opgericht met winstoogmerk, maar hoofdzakelijk om de doelgroep uit een isolement te halen en daarmee mogelijkheden te bieden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen zijn. Op maandbasis maken ruim tweehonderd personen gebruik van de diensten van het zorgvervoer- bedrijf en daarnaast zijn er ruim honderd op een wachtlijst. Volgens Koendjbiharie lukt het niet om iedereen tegemoet te komen, omdat er maar vijf bussen zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina