Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Skalians aangemerkt als essentieel

Skalians aangemerkt als essentieel

18/06/2020 08:01 - Euritha Tjan A Way

Uit woorden van Gwendoline Babel kan worden geconcludeerd dat de skalians tot essentiële diensten behoren.

Uit woorden van Gwendoline Babel kan worden geconcludeerd dat de skalians tot essentiële diensten behoren. Foto: Frits van Troon  

PARAMARIBO - “Frankrijk vindt het jammer dat Suriname kennelijk vindt dat skalians behoren tot de essentiële diensten en dus in operatie mogen blijven op de Marowijnerivier in deze periode.” Dit zegt de Franse ambassadeur in Suriname Antoine Joly tegen de Ware Tijd. Hij reageert op de verklaring van Gwendoline Babel, onderdirecteur Nationale Veiligheid, tijdens de Covid-19 persconferentie van woensdag dat tijdens deze totale lockdown de economische activiteit van de “bedrijven die essentieel zijn, zo ook de activiteiten van de skalians op de Marowijnerivier, niet stopgezet zijn”.

Babel merkte op dat in deze fase van de operatie 'Dringi Dresi Wakti Siki' de oversteek tussen Suriname en Frans-Guyana niet mag zonder uitdrukkelijke toestemming van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Maar Surinamers mogen zich wel op de rivier bewegen van noord naar zuid", aldus de onderdirecteur, die ook aangeeft dat het Covid-19-managementteam altijd heeft gevonden dat "economische activiteit zo min als mogelijk gestopt moet worden".

Op 2 mei verklaarde Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid, dat met uitzondering van personenverkeer de operatie van skalians op de Marowijnerivier tot en met 10 mei tijdens de lockdown verboden zou zijn. De volledige sluiting van de oostgrens en het verbod op economische activiteiten op de rivieren was onderdeel van de landelijke operatie 'Dringi Dresi, Wakti Siki', die op 30 mei was begonnen. "De rivier is gesloten. Het is een totale lockdown, wat betekent yu no e move, yu no e skoyfi", zei Veira. Daarna was de maatregel nog eens aangescherpt en was er een striktere selectie van bedrijven die wel en geen dispensatie zouden krijgen. Daarbij zijn de skalians niet genoemd. Het devies was: "gaan mensen dood als uw bedrijf dicht is? Nee, dan is uw bedrijf niet essentieel".

Joly meldt dat Frans-Guyana één geval van Covid-19-besmetting heeft van een goudzoeker die op een skalian werkte. "Het feit dat er dus ook door de skalians activiteit is van mensen van noord naar zuid op de rivier is een mogelijke reden van de verspreiding van het virus. Bovendien is het werk van de skalians zeer desastreus voor mens en milieu door het gebruik van kwik en de vertroebeling van het water", legt Joly uit. In april heeft Frankrijk tijdens overleg met Surinaamse autoriteiten zijn bezorgdheid uitgesproken over skalians op de grensrivieren, waarvan het aantal sinds februari fors is toegenomen.

Ook Jerrel Pinas, kenner op het gebied van milieu en goudwinning, vindt dat de kans op besmetting met Covid-19 door werken op een skalian hoog is. "Op de skalians is er ongecontroleerd contact tussen mensen in alle windrichtingen. Er is daardoor kans op onderlinge besmetting en externe transmissie." Hij snapt dat economische activiteiten voortgang moeten vinden, maar stelt toch dat daarbij moet worden afgewogen welke activiteiten prioriteit moeten genieten. "Ik erken de bijdrage van goudwinning aan de economie, maar we moeten niet vergeten dat de schade aan mens en milieu ook enorm is."

De Nationale Assemblee heeft op 28 maart na een traject van ruim achttien jaar een Milieuraamwet aangenomen. Het college heeft in maart 2018 het Minamataverdrag goedgekeurd, waarbij de bedoeling is dat het gebruik van kwik bij het zoeken naar goud uiteindelijk moet stoppen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina