Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Toezicht zwemgelegenheden

COMMENTAAR: Toezicht zwemgelegenheden

15/06/2020 12:00

COMMENTAAR: Toezicht zwemgelegenheden

 

DE VERDRINKINGSDOOD VAN een jongen afgelopen week in een zwembad op een sportcomplex heeft tongen losgemaakt. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat een kind in een zwemgelegenheid verdrinkt, maar elk geval van verdrinking is er één te veel. Elk jaar herhaalt de overheid, voor met name district Para, de veiligheidsregels waaraan vooral zwemgelegenheden op vakantieoorden moeten voldoen, maar de vraag is in hoeverre die worden gehandhaafd. Men moet zich niet alleen met vakantie in het vooruitzicht op die zwemplekken richten, maar voortdurend de vinger aan de pols houden.

Hoe staat het met het toezicht op zwembaden landelijk? Word daar ook gecontroleerd op naleving van veiligheidsvoorschriften? Uitgaande van wat zich vorige week heeft voorgedaan niet, want als er professionele toezicht was, had het leven van het kind mogelijk nog kunnen worden gered. Men probeert de schuld in de schoenen van de intussen overleden jongen te schuiven door te zeggen dat hij geen toestemming had. Maar een kind blijft een kind en is zich vaak niet bewust van dreigend gevaar. Een enkele keer omzeilt een overenthousiast, maar niet zwembekwaam kind de vermoedelijk niet optimale bewaking.

In de eerste plaats zijn de exploitanten verantwoordelijk voor de veiligheid van zwemmers in zwembaden en vakantieoorden. De openbare plaatsen zijn gehouden aan strenge vergunningsvoorwaarden. Erkende - dus professionele - lifeguards dienen continu aanwezig te zijn, maar dat dit niet gebeurt blijkt uit het recente verdrinkingsgeval. Kinderen overzien vaak gevaren niet en volwassenen nemen geen verantwoordelijkheid. Exploitanten mogen zich niet verschuilen achter de dooddoener dat ouders beter op hun kind moeten letten.

Het heersende Covid-19-tijdsgewricht komt nu boven op de normale veiligheidsvraagstukken in en rondom zwembaden en vakantieoorden in Suriname. De nieuwe vakantieperiode ligt om de hoek. Een definitieve uitspraak over het versoepelen van de Covid-19-maatregelen is niet te verwachten. Gezegd wordt dat Suriname de hoogste piek nog niet heeft bereikt. Gegeven de huidige omstandigheden komen met de vakantie in zicht niet alleen vakantieoorden, maar ook zwembaden daarom onder druk te staan.

Hoe triest het overlijden van de jongen vorige week ook moge zijn, mogelijk en hopelijk kan dit aanleiding zijn voor de verantwoordelijke instanties om zich daadwerkelijk te richten op hoe veilig zwembaden zijn en of voldaan wordt aan de vereisten. Want die zijn er toch? En als een zwemgelegenheid nalatig is moet daadkrachtig opgetreden en desnoods de meest verstrekkende sanctie worden toegepast worden.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina