Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kunst- en cultuursector professionaliseren'

'Kunst- en cultuursector met spoed professionaliseren'

14/06/2020 12:12 - Audry Wajwakana

Ivan Tai-Apin vindt het jammer dat de kunst- en cultuursector niet wordt beschouwd als 'exportproduct'.

Ivan Tai-Apin vindt het jammer dat de kunst- en cultuursector niet wordt beschouwd als 'exportproduct'. Foto: nl.vecteezy.com  

PARAMARIBO - De kunst- en cultuursector is door opeenvolgende regeringen steeds als een soort stiefkindje behandeld. Dit, terwijl vaak door (regerings-) functionarissen bij openbare gelegenheden erop wordt gewezen dat deze sector een potentiële bron van inkomsten is. Met de film 'Wiren', die op drie internationale streamingsdiensten is opgenomen, is het bewijs meer dan ooit geleverd.

Als Suriname meer kunst en cultuur wil uitdragen, dan moet de wet- en regelgeving voor wat betreft intellectuele eigendommen en auteursrechten goed geordend worden, volgens Ivan Tai-Apin. "Helaas, in Suriname lopen we op dit gebied achter. We moeten gaan naar het professionaliseren van de kunst- en cultuursector", zegt de filmmaker.

Met de nieuwe aan te komen regering hoopt Tai-Apin dat het directoraat Cultuur overstapt op een soort instituut dat de regelgeving voor zowel acteurs, regisseurs als muziekcomponisten in orde maakt. Bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hangt het directoraat er volgens de filmmaker gewoon bij.

Tai-Apin: "Het moet geen directoraat zijn, dat een bepaald percentage van het ministerie van Financiën krijgt om 'leuke' projecten uit te voeren. Er zou een beleid moeten zijn, dat de kunst- en cultuurproducten 'exporteert', zodat de sector zichzelf kan bedruipen. Het is jammer dat deze sector niet beschouwd wordt als 'exportproduct'."

De filmmaker zag een apart ministerie voor de sector wel zitten. "Maar dat kan log zijn." Het kan een losstaand instituut worden dat wet- en regelgeving evenals fondsenwerving, die de positie op nationale en internationale markt van de artiesten, zal positioneren. "Maar eerst moeten de intellectuele eigendommen en auteursrechten goed geregeld worden. Het is belangrijk om dat in orde te maken, omdat het buitenland anders niet met je wil samenwerken", zegt Tai-Apin.

Hij zal ondanks de huidige regelgeving films blijven maken, maar hoopt dat deze tekortkoming binnen een jaar tot het verleden behoort. "En dat men de expertise hiervoor in huis haalt. Immers, het gaat niet alleen om auteursrechten, maar ook allerlei bijkomende zaken zoals vergunningen voor filmsets en het sluiten van een verzekering."

Binnen het instituut ziet hij graag een afdeling die de eigen producties stimuleert en koppelt aan het bedrijfsleven. Er zouden volgens Tai-Apin afspraken gemaakt kunnen worden over een bepaald percentage als de film 'geëxporteerd' wordt. Hij krijgt vaak te horen dat het volk eerst gevoed moet worden, waardoor de sector niet als prioriteit wordt gezien.

Echter, hij deelt een andere mening. "Als iemand een prachtig lied maakt, wordt het naar het Caribisch Gebied 'geëxporteerd' en worden er royalties betaald. Wie verdient eraan? De artiest en het land toch? Nigeria draait op volle toeren met Nollywood, zelfs Jamaica en Trinidad en Tobago hebben een filmindustrie, die middels entertainment deviezen binnenhaalt. Waarom kan dat niet in Suriname?"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina