Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Schooljaar nog niet verloren'

'Schooljaar nog niet verloren'

08/06/2020 07:52 - Ivan Cairo

Afscheid nemen van schoolvrienden omdat je geslaagd bent voor het examen en op een hoger niveau verder onderwijs zal volgen. Door de strengere Covid-19-maatregelen lopen de schoolexamens dit jaar gevaar.

Afscheid nemen van schoolvrienden omdat je geslaagd bent voor het examen en op een hoger niveau verder onderwijs zal volgen. Door de strengere Covid-19-maatregelen lopen de schoolexamens dit jaar gevaar. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering heeft nog geen besluit genomen hoe het schooljaar 2019-2020 verder zal worden afgewikkeld. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal hierover nog met alle betrokken partijen en groepen praten.

Vooral door de verscherpte lockdown zijn plannen van het ministerie om vanaf maandag de scholen gefaseerd te herstarten - te beginnen met de examenklassen - in de wielen gereden. "We hebben nog geen beslissing genomen. Vooral de situatie in Sipaliwini is niet te overzien", zegt onderwijsminister Lilian Ferrier desgevraagd tegen de Ware Tijd.

Overigens, de bewindsvrouw praat niet over "een verloren schooljaar". "Vanaf het begin was de bedoeling de nog niet behandelde leerstof zoveel mogelijk aan te bieden en op basis van de al behaalde toetsresultaten de leerlingen te laten doorstromen. Alleen voor de examenklassen is er naar andere opties gekeken", aldus de minister. "Wat mij betreft gaan we dus eerder met vakantie en synchroniseren we ons schooljaar meteen met de regio. Toetsing van de studenten vindt dan plaats in het nieuwe schooljaar. Maar dit moet nog besproken worden met de verschillende stakeholders", vervolgt ze.

Ook voor de onderwijsbonden BvL en ALS is het nog geen verloren schooljaar. "We moeten de koppen bij elkaar steken en met creatieve oplossingen komen om dit schooljaar te redden. Het is nog niet verloren. Absoluut niet", zegt bondsvoorzitter Reshma Mangre. Zij stelt dat de belanghebbenden in overleg met elkaar moeten treden, zodat samen gesleuteld wordt aan het jaarprogramma. Nagegaan dient te worden wat leerlingen essentieel nodig hebben voor de aansluiting op het volgend leerjaar of vervolgonderwijs. Ballast moet voor nu geschrapt worden. Mangre voert aan dat in het curriculum en in het jaarprogramma altijd rekening wordt gehouden met onvoorziene omstandigheden.

"We moeten nagaan wat nodig is en wat gebruikt kan worden om ervoor te zorgen dat zaken naadloos kunnen worden overgeheveld naar het nieuwe schooljaar." De bondsvoorzitter merkt verder op dat momenteel gezondheid prioriteit geniet en dat er geen paniek bij ouders en leerlingen hoeft te ontstaan. Als voorbeeld noemt ze Nederland waar de bonden en onderwijsautoriteiten er ook in zijn geslaagd om het schooljaar weer op te pakken ondanks de achterstand die was opgetreden. De BvL en ALS wachten op een uitnodiging van het ministerie om over deze voortgang en afronding van het schooljaar te praten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina