Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewegingsvrijheid burgers drastisch ingeperkt

Strengere lockdown: Bewegingsvrijheid burgers drastisch ingeperkt

07/06/2020 18:53 - Van onze redactie

Strengere lockdown: Bewegingsvrijheid burgers drastisch ingeperkt

 

PARAMARIBO - Tussen 8 en 21 juni wordt de bewegingsvrijheid van burgers aardig ingeperkt. Het winkelen kan niet dagelijks meer en ook op de openbare weg gelden beperkingen. "Het is lastig, a no switi, maar we moeten dit met elkaar doen", aldus Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid, zondagavond toen ze de verscherpte maatregelen doornam met de samenleving.

De total lockdown werd vrijdagavond al aangekondigd. Zondagavond heeft Veira tijdens een persbriefing de strengere maatregelen nader toegelicht. Ze drong er nogmaals op aan dat mensen thuisblijven. Burgers mogen alleen op de openbare weg onder bepaalde voorwaarden en alleen voor urgente gevallen. Veira noemde bezoek aan poliklinieken, ziekenhuizen, apotheken, de Spoedeisende Hulp, het Psychiatrisch Centrum Suriname, mortuaria en politiebureaus.

De winkels gaan dagelijks open zijn tussen zeven uur 's morgens en twee uur 's middags met uitzondering van de woensdag en zondag. Op die twee dagen zijn alle winkels dicht. "Woensdag en zondag is overal dicht en mag je niet op straat", verduidelijkte Veira. Van een familie/gezin mag slechts één persoon (minimaal zestien jaar) naar de winkel.

Maar ook op de dagen waarop winkels open zijn, is het geen 'free for all'. De week is opgedeeld en er zal gewinkeld mogen worden op basis van de eerste letter van de familienaam: maandag (A tot en met E), dinsdag (F tot en met J), donderdag (K tot en met O), vrijdag (P tot en met S) en zaterdag (T tot en met Z).

Winkels die geen onlinemogelijkheden hebben, mogen normaal open zijn. Wel moet er handsanitizer of alcohol voor de klanten zijn en moeten er markeringen worden aangebracht zodat consumenten de sociale afstand in acht houden. Burgers moeten bij het winkelen hun mond- en neusbedekking op hebben.

De sociaal zwakkeren worden niet in de kou gelaten. Op de dinsdag en donderdag worden door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting 'sociale pakketten' verdeeld onder huishoudens die geregistreerd staan bij het Noodfonds en Sozanet.

Zoals Veira zaterdagavond bekendmaakte zullen essentiële diensten conform de richtlijnen moeten opereren. Leveranciers van eerste levensbehoeften kunnen elke dag - behalve woensdag en zondag - leveren tussen drie uur 's middags en zeven uur 's avonds.

De directeur Nationale Veiligheid gaf mee dat de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Handel, Industrie en Toerisme en Justitie en Politie (Korps Politie Suriname) maandag nadere info zullen verstrekken. Wel lichtte ze alvast een tip van de sluier. Burgers zullen namelijk niet elke dag en op alle tijden aan het verkeer kunnen deelnemen. "Het wordt beperkt. Yu no o man waka na strati leki fa yu wani", waarschuwde ze. Er zal volgens een kentekennummerprocedure worden gewerkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina