Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nyun Jakobkondre en Trans America in de ban

Nyun Jakobkondre en Trans America in de ban

06/06/2020 10:01 - Van onze redactie

Nyun Jakobkondre en Trans America in de ban

Foto: Star 102.7  

PARAMARIBO - In een poging de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus een halt toe te roepen, zijn Nyun Jakobkondre en omliggende dorpen, alsook Trans America in Albina, afgesloten van de buitenwereld. Voor de rest van het land geldt vanaf maandag een verscherpte total lockdown.

Herman Jintie, directeur van de Medische Zending (MZ), zegt dat vrijdag één persoon uit Nyun Jakobkondre positief is getest op Covid-19. Een team van MZ heeft in het dorp 110 personen onderzocht, van wie vier direct in contact zijn geweest met een positieve case. Van de vier personen waren twee symptomatisch en werd er een swab van hen afgenomen, waarbij één persoon positief bleek. Besloten werd toen - in samenwerking met de autoriteiten - het gebied in quarantaine te plaatsen. "Dat betekent dat niemand in en uit het dorp mag." De kapitein is intussen geïnformeerd en er volgt overleg met het traditioneel gezag en de structuren om dit besluit te operationaliseren.

Na een reeks positieve gevallen is er contact tracing gedaan in een aantal gebieden. In Klaaskreek zijn 250 mensen onderzocht, van wie negen in contact waren met besmette personen. Al deze negen contacten bleken a-symptomatisch. MZ heeft verder een epidemiologisch team gestuurd naar het Lawagebied, nadat een positief geval aangaf als goudzoeker te werken te Asisikriki. Er werden negen personen onderzocht, van wie twee het coronavirus blijken te hebben. Het heeft drie dagen geduurd, maar inmiddels zijn alle negen in Paramaribo. Momenteel is een epidemiologisch team bezig met contact tracing aan de Afobakaweg. Ook omliggende gebieden worden direct meegenomen. Suspecte gevallen uit Dyumu en Botopasi, die zijn getest, bleken allemaal negatief.

Radjesh Orie, epidemioloog van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), legde vrijdag tijdens de persconferentie van het Covid-19-managementteam uit dat er drie clusters zijn, die nog niet allemaal zijn geplaatst. Eén is Trans America van waaruit er steeds cases kwamen. De justitiële diensten besloten de plek in district Marowijne woensdagavond af te sluiten. Donderdag werd er een medisch team heen gestuurd voor een assesment. Er zijn daarbij twee positieve gevallen geregistreerd. "Wat een beetje alarmerend is, is dat er mensen waren die een dag terug uit Frans-Guyana zijn gekomen", aldus Orie. Volgens hem zijn er tussen 21 mei en 5 juni bij grensplaats Saint Laurent du Maroni alleen dertien nieuwe gevallen genoteerd.

Orie maakt zich zorgen over de situatie in Albina. "Het is overduidelijk dat we mensen hebben die illegaal naar de overkant, Frans-Guyana, gaan en terug en we krijgen illegale Brazilianen." Bij Trans America werd er helemaal achterop bij de gebouwen een bordeel aangetroffen met twintig prostituees. "Dat wil zeggen dat - hoewel er een lockdown was -  alles gewoon gaande was. Covid-19 heeft te maken met person to person. Er moet een geïnfecteerde persoon van ergens komen; die kan niet uit de lucht komen vallen. Er is iemand of er zijn meerdere personen die geïnfecteerd vanuit het buitenland binnen zijn gekomen. Daardoor is het weer begonnen." Het BOG doet er daarom alles aan om de chain of transmission te doorbreken en alle contacten in beeld te brengen. "Alleen zo kunnen we meerdere cases voorkomen."

Tussen 13 en 31 maart had Suriname tien positieve gevallen; negen mensen werden genezen verklaard en één burger overleed. Daarna leek alles ruim anderhalve maand onder controle tot er tussen 18 en 31 mei dertien gevalen bijkwamen. In de eerste vijf dagen van juni volgde er een explosieve groei van 68 besmettingen, waarbij 1 en 3 juni de piekdagen waren met 21 om twintig gevallen. Vrijdag kwamen er negen positieve cases erbij wat het totaal brengt op 91, inclusief 81 active cases. Dat er een hele tijd geen enkele case was en plotseling een "behoorlijke toename" beschrijft Orie als "common scource". "Mensen hebben een gemeenschappelijke blootstelling gehad. Dat kan door crowding: veel mensen bij elkaar, mensen in gesloten ruimte wat maakt dat de besmetting veel meer is dan normaal", legt hij uit. De blootstelling vond volgens hem tegen eind mei plaats.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina