Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Lockdown om epidemie in te dammen'

'Lockdown om epidemie in te dammen'

06/06/2020 19:12 - Van onze redactie

'Lockdown om epidemie in te dammen'

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - De total lockdown van twee weken die maandag ingaat, is niet bedoeld om de samenleving onaangenaam te zijn. Dat hebben Cleopatra Jessurun en Daniëlle Veira, directeuren Volksgezondheid en Nationale Veiligheid, zaterdag nogmaals benadrukt tijdens een persbriefing waarbij Veira informatie heeft verschaft over bedrijven die dispensatie kunnen aanvragen.

Jessurun legde uit dat de twee weken die zijn uitgetrokken voor de lockdown het medisch team in staat zullen stellen zich te focussen op "zoveel als mogelijk indammen" van de epidemie. "En dat kunnen we als iedereen thuiszit, zij die al besmet zijn te vinden, diagnose maken en isoleren."

Met deze aanpak wordt getracht de transmissieketen te doorbreken. "We streven ernaar de epidemie beheersbaar te maken en te houden. Covid-19 gaat onderdeel worden van ons leven, maar we willen geen snelle stijging. Het is belangrijk dat de stijging beheersbaar blijft. Als het veel wordt en we krijgen een overspoeling wordt het een rechtstreekse ramp."

Zaterdagmiddag werd het honderdste besmettingsgeval geregistreerd. Jessurun maakte ten overvloede duidelijk dat de samenleving niet ervan moet uitgaan dat omdat er maandag voor twee weken een lockdown geldt dat er geen nieuwe gevallen bijkomen. "Er gaan zeker nieuwe gevallen bijkomen. Het effect van de lockdown gaan we pas naderhand zien."

Ze riep burgers op zich de komende twee weken zo gezond mogelijk te houden. "Drink genoeg water, neem vitaminen tot je toe, eet fruit en groenten, wandel op het erf, hou ruimtes geventileerd, rust goed uit en hou je aan de regels", was haar boodschap.

Veira vertaalde de lockdown als "op de plaats rust, een pauze, stilstand voor kort moment". "Het is geen situatie die lang gaat duren; het zal kort en krachtig zijn." De directeur Nationale Veiligheid beseft dat het een "beetje lastig" kan zijn. "Het worden twee weken met een klein beetje ongemak, maar het is nodig, nodig voor ons aller gezondheid."

Veira: "Dit is wat we gezamenlijk moeten doen zodat de medische sector heel rustig haar werk kan doen." De lockdown is volgens haar niet om mensen lastig te vallen. "Het zal niet elke dag even prettig zijn, maar we gaan het u niet ongemakkelijker maken dan het al is."

De essentiële diensten zijn verdeeld in drie categorieën: individuele dispensatie, algemene dispensatie met namenlijst en geen dispensatie. Enkele voorwaarden zijn dat er een minimale bezetting moet zijn, KKF-registratie en operationeel zijn. Zondagavond zes uur volgen bijzonderheden voor het personenverkeer.

Onderstaand de link waarop de essentiële diensten zijn te vinden:

https://covid-19.sr/geidentificeerde-essentiele-diensten-binnen-de-total-lockdown-van-maandag-8-juni-2020-voor-de-duur-van-2-weken/

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina