Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebrek aan overheidscontrole bij eerste dag total lockdown

Gebrek aan overheidscontrole bij eerste dag total lockdown

06/06/2020 00:00 - Lloyd Djendje

Ondanks de verscherpte lockdown, hebben burgers zich niet gehouden aan de regels en begaven zich in groten getale naar winkels om er inkopen te doen. Social distancing werd daarbij niet in acht genomen.

Ondanks de verscherpte lockdown, hebben burgers zich niet gehouden aan de regels en begaven zich in groten getale naar winkels om er inkopen te doen. Social distancing werd daarbij niet in acht genomen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Veel beweging van mensen was het straatbeeld van vrijdag. Al 's morgens vroeg rond acht uur is het druk op de Kwattaweg. Bij een bakkerij heeft zich een lange rij gevormd. De meeste mensen staan er met een mondkapje op.

Bij binnenkomst staat er een vrouw om alle handen te reinigen met alcohol. "Vandaag alleen heeft u toestemming, maar morgen komt u niet binnen zonder een mondkapje", zegt ze aan twee mannen die geen mondbedekking op hebben. Buiten proberen mensen zonder mondbedekking een poging te wagen om naar binnen te gaan.

Soeneini houdt de twee meter afstand in acht als zij 's middags in de rij staat voor een winkel aan de Kwattaweg. Zij heeft geen mondbedekking op. "Ik heb die in de auto gelaten, omdat ik last heb van me ademhaling." Zij is over straat gegaan omdat ze dringend iets moet kopen.

Voor haar in de rij staat Edson met zijn valhelm op en zijn mond en neus bedekt. Voor hem houdt total lockdown eigenlijk in dat iedereen thuis moet blijven. Hij is bij de winkel om ook dringend iets te kopen.

Donald gaat zonder mondkapje naar de winkel. Omdat hij gewoon buiten op straat loopt, ziet hij geen dringende reden om een mondkapje te gebruiken. Hij vindt dat de total lockdown is mislukt. "Er is meer controle van de politie nodig, want die zie ik niet. De overheid stelt wel de maatregel in, maar de controle is niet goed. Ik zie auto's met meer dan drie mensen erin en de voorbijrijdende agenten in prowagens treden niet op."

Verderop langs de weg wordt vuil opgehaald. Aannemer Mangrey zegt dat zijn bedrijf essentieel werk verricht. Zijn arbeiders gebruiken mond­kapjes maar deze zijn heel ongemakkelijk tijdens het werk. Vuilophaalondernemingen hebben aan het begin van de pandemie de nodige voorlichting gehad over de veilige verwerking van vuil. Zo moeten de arbeiders na elke ritgoed baden.

Brom­fietser Soerinderkoemar die geen mondkapje op heeft, denkt dat de vele mensen op straat mogelijk onvoorbereid zijn op de total lockdown. "Vandaar nog de drukte. Als de mensen plotseling horen dat ze binnen twee tot drie dagen de hele dag thuis moeten blijven dan kan je dit ook krijgen. Het leven moet doorgaan en niet worden gestagneerd. Echter, COVID-19 mag je gezondheid ook niet stagneren. Daarom moeten we luisteren en ons houden aan de geldende regels. Maar het kan zijn dat we niet genoeg beseffen hoe ernstig corona is", zegt Soerinderkoemar.

Clyde gaat zonder mondkapje in de rij staan, maar als hij ons te woord moet staan gaat hij die snel halen. "Eigenlijk betekent total lockdown helemaal thuisblijven. Maar er zijn sommige noden die de mensen dwingen de straat op te gaan. Maar je moet je inkopen doen en weer snel naar huis gaan."

Migu­el verkoopt ijs langs een drukke hoofdweg. Hij heeft voor mensen met en zonder mondkapje verkocht. De toeloop van kopers doet hem helemaal niet denken aan een total lockdown. Winston staat zo ver mogelijk van de persoon voor hem in de rij bij een kanslotkantoor. Zijn mondbedekking is in de auto, zodat hij kan genieten van frisse lucht. Hij zou eigenlijk thuis moeten blijven, maar gaat snel zakendoen om daarna direct naar huis te gaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina