Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronateller bijgesteld met zeven

Coronateller bijgesteld met zeven

06/06/2020 15:47 - Van onze redactie

Coronateller bijgesteld met zeven

 

PARAMARIBO - Het aantal mensen dat in Suriname positief is getest op het nieuwe coronavirus nadert de honderd. Met de nieuwe zeven gevallen die zaterdag zijn geregistreerd staat de teller op 98 besmettingen, inclusief 88 active cases.

Verschillende autoriteiten hebben deze week erop gewezen dat het aantal besmettingen zal stijgen. Daartoe behoorden vicepresident Ashwin Adhin, minister Antoine Elias van Volksgezondheid, maar ook epidemioloog Radjesh Orie van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg had het vrijdag daarover.

Volgens hem is er namelijk sprake geweest van "common scource". "Mensen hebben een gemeenschappelijke blootstelling gehad. Kan crowding zijn: veel mensen bij elkaar, mensen in een gesloten ruimte, wat maakt dat de besmetting veel hoger is dan normaal." Volgens zijn berekening vond de blootstelling rond eind mei plaats.

Orie drukte de samenleving op het hart haar verantwoordelijkheid te nemen. "Het kan dat er een besmet persoon uit het buitenland komt, maar als wij ons ons aan de regels houden, kunnen wij misschien enkele cases erbij hebben, maar geen tientallen cases", wees hij op de recente stijging.

Met de lockdown wordt gestreefd de chain of transmission te doorbreken. "Als iedereen zich houdt aan de regels moeten we het kunnen stoppen." Momenteel worden alle contacten in beeld gebracht, zodat er geen verdere besmettingen plaatsvinden. "Het lijkt erop dat we een heleboel al in kaart hebben gebracht."

Hoewel het erop kan lijken dat het misschien minder gaat worden, durfde Orie niets te zeggen. "De incubatieperiode is veertien dagen. Als we kijken vanaf rondom de verkiezingen en de piek zijn het zeven dagen. Binnen zeven dagen krijg je ongeveer 90 procent van de cases", legde hij uit.

Maar als wordt gekeken vanaf de laatste piek dan moeten volgens hem toch nog zeven dagen worden geteld om te kijken als er weer een piek komt. "Maar om het safe te nemen, moeten we vanaf daar veertien dagen nemen en daarna gaan we kijken wat er gebeurt. Dan pas kunnen we misschien praten over wat verder te doen."

Orie dikte aan dat het gevaar nog lang niet is geweken. "We moeten daarom oppassen dat we niet weer een piek krijgen en dat het omhoog schiet. Het heeft te maken met ons, ons gedrag, afstand houden. We moeten gaan beseffen dat als we dat niet doen we het niet gaan kunnen stoppen."

Het nieuwe coronavirus zal in elk geval niet uit het land kunnen worden gehouden, dat is volgens hem een "utopie", "omdat Suriname omringd is door landen die active cases hebben". Hij noemde Frans-Guyana en Brazilië. "Maar het ligt aan ons; als je iemand niet kent hou afstand, als je iemand kent die uit het buitenland komt, schakel de diensten in. Wij moeten onszelf beschermen!"

Door de surge in besmettingsgevallen kondige Adhin in eerste instantie een total lockdown soft stage aan. Daarmee wordt gepakt. Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid, kondigde vrijdagavond aan dat er vanaf maandag een total lockdown met verscherpte maatregelen geldt voor twee weken. Volgens Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid, zal die de diensten in staat stellen de keten van transmissie te doorbreken. Tijdens een persbriefing zaterdagavond zes uur wordt er dieper op de nieuwe maatregelen ingegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina