Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brunswijk wijst aanzoek Bouterse af

Brunswijk wijst aanzoek Bouterse af

06/06/2020 01:00 - Van onze redactie

De leiders van de NPS, VHP, Abop en PL vorige week zaterdag bij de proclamatie van hun coalitie enkele uren nadat Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk een ontmoeting had met NDP-voorzitter Desi Bouterse.

De leiders van de NPS, VHP, Abop en PL vorige week zaterdag bij de proclamatie van hun coalitie enkele uren nadat Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk een ontmoeting had met NDP-voorzitter Desi Bouterse. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk zegt in een interview met Radio ABC dat hij een toenadering door NDP-voorzitter Desi Bouterse voor een coalitievorming tussen Abop en NDP heeft afgewezen. Hij gaf aan door de “tweede lijn” van de NDP te zijn benaderd en ook zelf met Bouterse te hebben gesproken. Desgevraagd zegt Eugène van der San, die de NDP-voorzitter ook in politieke zaken adviseert, dat er vorige week zaterdag inderdaad een bespreking tussen Bouterse en Brunswijk heeft plaatsgevonden.

Op de vraag of hij dat gesprek heeft gearrangeerd antwoord Van der San ontkennend. "Nee, ik heb niks georganiseerd of gearrangeerd. Ik ben niet de tweede lijn die Brunswijk bedoelt. De laatste keer dat ik Brunswijk heb gesproken - hij is ook mijn buurman - is een week vóór de verkiezingen", zegt Van der San. "Ik vind het irritant dat zoveel mensen me bellen om te vragen of ik bezig ben deze zaken te regelen tussen Brunswijk en Bouterse", reageert hij gepikeerd.

Het gesprek tussen de twee partijleiders is door Chas Warning gearrangeerd en ook bij Warning thuis gevoerd vorige week zaterdag, weet Van der San. Brunswijk zou naar verluidt Bouterse hebben voorgehouden dat hij niet met de NDP kan samenwerking omdat het electoraat hem en zijn partij hebben afgewezen. Een paar uren na het onderhoud tussen de twee leiders tekende Brunswijk een samenwerkingsovereenkomst met de voorzitters van VHP, NPS en PL voor het vormen van de nieuwe regering.

In een persbericht hebben zij de verkiezingsautoriteiten opgeroepen vaart te zetten achter een snelle vaststelling van de officiele uitslag van de verkiezingen. "Het trage tempo van de verkiezingsautoriteiten, waaronder het hoofdstembureau Paramaribo getuigt van weinig respect voor de kiezer, die duidelijke taal heeft gesproken", stellen ze.

Donderdag maakte Hoofdstembureau Paramaribo de resultaten van kiesdistrct Paramaribo bekend. Sipaliwini is het enige hoofdstembureau die dat nog moet doen. De bekendmaking daar stagneerde omdat twee districtscommissarissen van dat bureau besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus en de overige dc's in quarantaine zijn geplaatst. De openbare zitting van Hoofdstembreau Sipaliwini is gepland voor zaterdagmorgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina