Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgverleners RGD positief getest op Covid-19

Zorgverleners RGD positief getest op Covid-19

05/06/2020 10:06 - Jason Pinas

Zorgverleners RGD positief getest op Covid-19

 

PARAMARIBO - De centra van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Geyersvlijt en Latour zijn vanaf gisteren met spoed tot nader order gesloten voor publiek. Dit omdat ten minste één van de verpleegkundigen van de RGD-poli Latour positief is getest op het nieuwe coronavirus. Het gaat volgens Rajendra Ramautar, voorzitter van de Vereniging van RGD-artsen en regiocoördinator van Latour, om één van de zorgverleners die bezig was afnemen van swabs van patiënten.

Hij durft nog niet te zeggen wanneer en waar de besmetting heeft plaatsgevonden omdat dat onderzoek nog gaande is. Ramautar zegt wel dat de persoon zich op een bepaald moment niet goed voelde en na een test bleek die positief te zijn. "Ze voelde zich niet goed en vertoonde bepaalde tekenen van besmetting met het coronavirus. Het kan tijdens het afnemen van de swab zijn gebeurd, maar het kan ook zijn dat ze in contact is geweest met iemand", verduidelijkt hij.

Intussen heeft de directie de bond onder leiding van Robby Naarendorp op de hoogte gesteld. "Als medeverantwoordelijke instantie voor de volksgezondheid en door de snelle stijging van het aantal Covid-19-positieve personen in Suriname, zijn wij daarom genoodzaakt eerder genoemde centra te sluiten", staat onder meer in het schrijven van de directie aan het bondsbestuur.

Naarendorp zegt dat hij constant in overleg is met directeur Sabita Gopal over de ontstane situatie. De bondsman wijst erop dat door het uitvallen van zorgverleners de druk extra wordt op de overige collega's. Aan de andere kant begrijpt hij ook de stappen die de leiding van RGD heeft genomen omdat de veiligheid van de andere medewerkers gegarandeerd moet zijn. "Het is jammer. De mensen zijn gemotiveerd om het werk te doen en dan krijg je nu dit", treurt Naarendorp. Hij doet een dringend beroep op de gemeenschap om de maatregelen van de autoriteiten serieus in acht te nemen.

Ramautar zegt dat er mogelijk ook medewerkers van de poli op Geyersvlijt besmet zijn omdat patiënten die Covid-19 hebben dit centrum hebben bezocht. Daarom is besloten ook die poli te sluiten. In die periode zullen de gebouwen worden gereinigd. Daarnaast zal worden nagegaan of andere werknemers van de twee centra besmet zijn. "De mensen zijn constant bezig met het werk, dus wan pikin fout kan p'sa. Het kan bij elk van de processen gebeuren", zegt de arts doelend op de besmetting van zorgverleners.

Hij benadrukt dat de verpleegkundigen wel goed beschermd zijn tijdens het werk. Ramautar zegt dat er op dit moment ook wordt nagegaan welke verpleegkundigen in de directe omgeving van de besmette personen hebben gewerkt zodat die ook in quarantaine kunnen worden geplaatst. Van een aantal mensen is intussen al een test afgenomen. De directeur van RGD was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina